ManşetTürkiye

İzmir zehir kusmaya devam ediyor

0

İzmir’in Gaziemir ilçesinde 70 yıl faaliyet gösterdikten sonra Torbalı’ya taşınan kurşun fabrikasının kurşun üretiminden çıkan radyoaktif atıkların gömdüğü toprak zehir kusmaya devam ediyor.

Fabrika Torbalı’ya taşındıktan iki sene sonra, 2007 yılında, bir zamanların fabrikanın olduğu topraklardan dumanlar çıkmaya başlaması üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yaptığı araştırmada toprağa radyasyonlu atıkların gömüldüğünü tespit etmişti. Çevre ve İl Orman Müdürlüğü 2008 yılında fabrikaya “tehlikeli atık” bulundurmaktan 320 bin TL ceza kesmişti. Çevre ve İl Orman Müdürlüğü’nün araştırmasında toplamda 380 ton depolanmış atık bulunurken gömülü atık mikatı tam olarak bilinmemekle beraber 100 bin ton civarı olduğu tahmin ediliyor.

Aralık 2012’de Radikal Gazetesinin İzmir’in Çernobili haberiyle tekrar harekete geçen TAEK zehirli atığın olduğu bölgeye 10 bin ton toprak atarak zehiri gömmeye çalışmıştı. Doğal olarak bu çabalar hiçbir sonuç vermedi ve atılan toprağın da zehirlenerek siyaha döndüğü gözlemlendi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 2012 yılında konuyla iligli suç duyurusunda bulunmuştu. Parti Eş Sözcüsü avukat Arif Ali Cangı konuyla ilgili olarak: “Sorumlu kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında suç

Yeşiller ve Sol Gelecek eş sözcüsü Arif Ali Cangı

duyurularında bulunduk. Dosyaları ayrıldı. Çevre İl Müdürlüğü, İzmir Belediye Başkanlığı, İzmir Valiliği, TAEK yetkililerinin yargılanmasını istedik. Kamu görevlileri hakkında soruşturma izini verilmedi. İşleme konulmadı. Danıştay’a itiraz ettik. Kurşun fabrikasıyla ilgili yetkililer hakkında da henüz bir dava açılmış değil. Parti olarak bunun takipçisiyiz” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi açıklamasında: “Oraya ilk toprak atıldığında da söylemiştik. Toprak atarak tehlikeli atıklardan, radyasyonlu atıklardan kurtulamazsınız. Ne pahasına olursa olsun o atıklardan kurtulmak gerekiyor. Tehlikeli atıklar yeniden kusmaya başladı. Ciddi bir tehlike var. Ciddi bir halk sağlığı taraması yapılması gerekiyor. Havadan, sudan, topraktan numuneler alınıp takip edilmesi gerekiyor. Atıklar dururken, civarında yaşayan insanların sağlıklarının güvencede olduğunu kimse söyleyemez. Türkiye nükleer santralı olmadığı halde atığı olan bir ülke haline geldi. Bu olay nükleer santral macerasının da böylece ne gibi sonuçları olabileceğine dair ipucu verdi. Vakit varken bu maceradan da vazgeçilmesi gerekiyor.” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.