İzmir’in Çiğli İlçesindeki Harmandalı çöplüğü, büyükşehir belediyesinin projesiyle enerji tesisine dönüşüyor. Sahanın bir kısmı ise ekolojik merkeze dönüştürülecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’deki katı atık depolama alanının rehabilitasyonu ve atıklardan enerji üretim tesisi kurulmasına yönelik çalışmaları için beklenen ÇED onayı 15 Mayıs’ta alındı. Eylül ayından itibaren İzmir’de çöpten elektrik üretiminin başlaması hedefleniyor.
Projeye göre, Harmandalı Düzenli Atık Depolama Alanı bir elektrik santralına ve yeşil alana dönüşecek. Proje tamamlandığında Harmandalı’nda çöplerin yerini bitki örtüsü alacak. Koku ve kirlilik sorunu bitecek. Atmosfere yayılan sera gazları elektrik enerjisine dönüştürülecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eylül ayından itibaren elektrik üretiminin başlayacağı projenin tanıtılması amacıyla tesis alanında basın toplantısı ve inceleme gezisi düzenledi. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’nin de katıldığı toplantıda projeyi değerlendiren Soyer, yürütülen rehabilitasyon çalışmasıyla sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunların büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını söyledi: “Belediyeden kaynak çıkması değil pay alacak şekilde ihale gerçekleştirildiğini dile getiren Soyer, “Bu belediyemiz için büyük bir kazançtır. Senede en düşük 10-12 milyon lira civarında gelir elde edilecek. Burada elektriği üreten firma bunu TEDAŞ’a satacak, bizde yeri vermiş olduğumuzdan dolayı gelir elde edeceğiz. Avrupa’da çöp ithal edip enerji üretiyorlar diye gıpta ederdik. 100 gün sonra İzmir’in böyle bir uygulamaya başlayacağını bilmek gurur veriyor. Kentin havasını temizlemek, belediyeye gelir elde etmek, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak gibi sebeplerden dolayı nereden baksanız bayram yapacağımız bir haber bu. ”ifadelerini kullandı.
100 gün sonra 160 bin megawatt elektrik
‘Çöpünü ayrıştıran ödüllendirilecek’
Soyer, çöpü ayrıştırarak toplama alışkanlığının bir kültür meselesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “ Bunun için sürekli bir eğitim planlıyoruz. Pilot uygulama başlatacağız ve çöpü ayrıştırmayı ödüllendireceğiz. Bu adeta eğitim ve kültür programı, çok önemsiyoruz. Aynı zamanda buradaki maliyeti düşürecek ve daha yaygın bir temizlik sağlayacak. Bütün hikayeyi birbirine bağlıyoruz. Tek bir tesisle bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Çocukların okulda, evde çöp ayrıştırmasından başlayan bir süreci başlatacağız. Bu onun ilk adımı olacak.”
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise eskiden bir sorun olarak algılanan çöpün şimdi alternatif bir enerji kaynağına dönüştüğünü belirtti.
Proje kapsamındaki Fiziksel Ayırma Tesisi’nin süreç içerisinde kurulup faaliyete geçmesi ile birlikte öncelikle sıfır atık projesine uygun bir çalışma tesis edilecek. Biyogaz tesisinin enerji verimliliği de artacak. Geri kazanılabilir atıklar değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak.
Ekolojik eğitim merkezi
Saha bir yandan rekreasyon ihtiyacına cevap verirken bir yandan da pilot ölçekte sera ve tarımsal faaliyetler ile sıfır atık uygulamaları kapsamında atıkların ayrı toplanması, geri dönüşümü, yenilenebilir enerji ve benzeri çevresel konularda öğrencilerin eğitim merkezi odağı haline dönüşerek öğrencilerin ve ilgililerin ziyaretine açılacak.
Proje İzmir’e neler kazandıracak?
*Koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salımı bitecek.
*Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik değere dönüşecek. Biyogaz tesisinin ve rehabilitasyonun ayrılmaz bir bütünü niteliğinde kapalı bir alanda kurulacak.
*Fiziksel Ayırma Tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
*Atığın içerisinde bulunan plastik poşetler ve benzeri uçuşan maddeler de fiziksel ayırma tesisinde ayrıştırılacağı için katı atık sahasının çevresi ve Harmandalı bölgesinin daha temiz olması sağlanacak.
*Sahada oluşan metan gazı toplanarak motorlarda yakılacak. Bu sayede hem sahada oluşan koku ve kirletici gazların salınımı giderilecek hem de elektrik enerjisi üretilecek. LFG Enerji Üretim Tesisinde yıllık yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin MW elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.
*Karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan metan gazının hem yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek. Böylelikle iklim değişikliği ile ilgili mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.
*Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir yeşil bir vadi kazanacak.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…