ManşetTürkiye

İÜ’de faşizme direnmenin cezası: Soruşturma

0

İstanbul Üniversitesi’nde bu da oldu: 45 öğrenciye kendi okullarına “zorla girdikleri” gerekçesiyle soruşturma açıldı.

İstanbul Üniversitesi’nde 27-28 ve 1 Kasım tarihleri arasında üniversitenin giriş kapısından okula girmek isteyen ancak özel güvenlikçilerin üst aramasını protesto eden öğrenciler ile özel güvenlikçiler arasında arbede yaşandı. Bu uygulamayı protesto eden 45 öğrenci giriş kapısından değil araç kapısından üniversiteye girince haklarında soruşturma açıldı.

Öğrenciler haklarında açılan soruşturmayı dün derslerine girmek isterken üniversiteye asılan soruşturma ilanıyla öğrendiler.

Son dönemlerde İstanbul Üniversitesi’nde sıkıyönetim dönemini aratmayacak uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisi Mehmet Karadağ, İstanbul Üniversitesi’nin pilot bölge gibi kullanıldığını söyledi.

Daha önce de afiş asmak gibi gerekçeler öne sürülerek 2 yıl 1 ay uzaklaştırma cezası aldığını anlatan Karadağ, “Dün de okula zorla girmek ve üstünü aratmamaktan bir soruşturma daha açıldığını öğrendik. Muhalif öğrencileri susturmak için saçma kararların nereye vardığının bir göstergesidir” dedi.

Rektör Yunus Söylet’in amacının daha önce de ifade ettiği gibi, ‘Muhalif siyaseti bitirmek’ olduğunu aktaran Karadağ şunları söyledi:

“İstanbul Üniversitesi geçmişten bu yana öğrenci hareketleriyle anılan bir okul ve bu geleneği değil Söylet kimsenin bitirmeye gücü yetmez. Yıllar önce öğrencilere ‘ideolojik halay çekme’ veya ‘gereğinden fazla simit sokma’ gibi gerekçelerle soruşturma açılırken artık okula girmekten soruşturma açılıyor. Esas okuldan uzaklaştırılması gereken zihniyet bu zihniyettir.”

En küçük bir afiş asmanın bile soruşturma açma veya okuldan atma nedeni olarak gösterilebildiğini hatırlatan İktisat Fakültesi 4. sınıf Öğrencisi Volkan Boyraz da okul idaresinin elinde bir liste olduğunu ve buna göre öğrencileri belirlediğini söyledi.

Üniversitede muhalif olmanın haklarında soruşturma için yeterli olduğunu kaydeden Boyraz, “Bu, özellikle Kürt ve sosyalist öğrencilere yönelik geliştirilen bir baskı yöntemidir ve gün geçtikçe dozu arttırıyor. Üniversiteler birer korku imparatorluğuna dönüştürülmek isteniyor. Bana da daha önce yer almadığım bir protestodan dolayı soruşturma açıldı. Okul idaresine tepki gösterip orada olmadığımı söylememe rağmen, onlar çoktan beni fişlemişler. Orada olmasam da oradayım” dedi.

Bu soruşturma haberi karşısında hiç şaşırmadığını ifade eden Astronomi Uzay Bilimleri 3. sınıf öğrencisi Didem Arda ise üniversite yönetiminin olağan gördüğü bu uygulamaya tepkilerini göstereceklerini söyledi.

Rektör Yunus Söylet’in göreve geldikten sonra soruşturmaların tavan yaptığına dikkat çeken Arda, “Okulun özel güvenliği bizi zorla aramak istedikleri gün beni darp ettiler. Şimdi de utanmadan soruşturma açıyorlar. Bu faşist zihniyet bu gücü AKP’den alıyor” diye konuştu. (Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.