Kategoriler: DünyaEkolojiManşet

İtalya’nın Po Deltası doğalgaz sondajı tehdidi altında

İtalya’daki hassas doğa alanlarından biri olan Po Deltası, doğalgaz çıkarma faaliyetleri nedeniyle ciddi bir tehdit altında.

İtalya’nın kuzeydoğusunda, Venedik‘in bir saat güneyinde yer alan ve yaklaşık 500 km²’lik bir alanı kaplayan Po Deltası, Akdeniz‘in en büyük ve en zengin sulak alanlarından biri. UNESCO tarafından biyosfer rezervi olarak kabul edilen bu alan, doğal ve insan yapımı bir mozaik oluşturan lagünler, bataklıklar, plajlar ve tarım arazileriyle dolu. Ancak Po Deltası, uzun yıllardır Adriyatik Denizi‘nin yükselen sularına karşı mücadele ediyor. Şimdi ise yeniden gündeme gelen açık deniz gaz sondajı projeleri, bölgeyi yeni bir sel tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor.

Euronews’in aktardığına göre Po Deltası’nın ağzında, kanallar ve lagünler arasında dağılan topraklarda, yarı su altında kalmış bir tuğla depo binası bulunuyor. Bir zamanlar Batteria Adası‘nda bulunan bu bina, adanın 1970’lerde denize terk edilmesine neden olan toprak çökmesi sürecinin bir parçasıydı. 1930’lar ve 1960’lar arasında bölgede yapılan gaz çıkarma işlemleri, zaten istikrarsız olan toprağın daha hızlı çökmesine neden oldu.

1959 yılına kadar bölgede bin 424 kuyu açılmış ve yılda 300 milyon metreküp gaz çıkarılmıştı. 1965 yılında yapılan bir hükümet soruşturması, sondajın toprak çökmesine neden olduğunu belirledi ve çıkarma faaliyetleri durduruldu.

Po Deltası aynı zamanda iklim değişikliğinin neden olduğu çeşitli sorunlarla da mücadele etmek zorunda. Bölge, son yıllarda uzun süren kuraklıklarla karşı karşıya kaldı ve ardından gelen şiddetli yağışlar, sertleşmiş toprağın suyu emememesi nedeniyle ciddi sellere yol açtı.

İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor, tarım alanlarını deniz suyu basıyor
Gediz Deltası’nı tehdit eden jeotermal projesine dava açıldı
‘Petrol çıkarırken yakılan gazı, Orta Doğu’da milyonları riske atıyor’

Buzul sularının azalması ve deniz seviyesinin yükselmesi, nehirlerin tatlı sularının tuzlu deniz suyu ile kirlenmesine neden oluyor. Bu durum, deltada yaşayan 350’den fazla kuş türü ve binin üzerinde bitki türü gibi zengin biyolojik çeşitliliğe sahip habitatları yok ediyor.

 

Tüm bu risklere rağmen, Ukrayna savaşı nedeniyle gaz arzının kesilmesi, İtalyan hükümetinin üst Adriyatik‘te sondaj faaliyetlerine yeniden başlama kararı almasına neden oldu. Bu karar, çevresel zarar risklerine karşı birçok uyarıya rağmen alındı.

Polesine No Drills Komitesi sözcüsü Vanni Destro, “Tuz artışının tarıma zarar verdiği gibi somut sorunlar konusunda herkesin farkındalığını artırmaya çalıştık. Ancak bazen, Venedik’in de çökmekle karşı karşıya kalabileceği belirtilmedikçe birçok kişi alarma geçmiyor” dedi. Yeni sondaj kuyuları denizde yer alacak olsa da, uzmanlar bunların yine de kara üzerindeki etkilerinin olabileceğini belirtiyor.

Porto Tolle kasabasının belediye başkanı Roberto Pizzoli, “Zaten istilacı mavi yengeçler tarafından bunalmış durumdayız, şimdi de sondajlar: Kesin bir çöküş riski taşıyoruz” dedi. Birçok çevre grubu ve yerel politikacı için, sondajın potansiyel faydalarından çok daha büyük tehlikeleri var. Sondaj faaliyetleri, İtalya’nın yıllık tüketiminin sadece küçük bir kısmını karşılayacak kadar gaz çıkaracak, ancak çevre üzerinde büyük bir etki yaratacak.

Veneto bölgesi başkanı Luca Zaia, “Sondaj konusu döngüsel olarak gündeme geliyor ve delta, korunması gereken hassas bir bölge olduğunu giderek daha fazla gösteriyor” dedi. Ariano del Polesine kasabasının belediye başkanı Luisa Beltrame ise, “Bu çevrenin geleceğini ve halihazırda başka acil durumlarla mücadele eden topluluklarımızın yaşanabilirliğini korumak için kesinlik ve garantilere ihtiyacımız var” dedi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete