İklim KriziManşet

İtalya’nın güneyi orman yangınlarına, kuzeyi fırtınalara teslim: Bir günde sekiz kişi öldü

0

Yangınlar sırasında meydana gelen kesintiler nedeniyle acil servisin kendisine ulaşması geciken 88 yaşındaki bir kadının, salı günü Sicilya’nın başkentine birkaç kilometre uzaklıktaki San Martino delle Scale’de öldüğü açıklandı. Öğleden sonra da Cinisi’de, havaalanı yakınında, orman yangınının vurduğu bir evde yaşları 75 ve 77 civarında olan iki kişinin cesetleri bulundu.

Lombardiya’daki fırtınalar, Cedelogo’da bir kamp gezisi sırasında çadırının üzerine ağaç düşmesi sonucu hayatını kaybeden 16 yaşındaki bir kızınki de dahil olmak üzere dört kişinin ölümüne mal oldu.

Monza’da da bir ağacın altında kalan 58 yaşındaki bir kadınla, her ikisi de 19 yaşındaki bir çift, sürücünün Varese’de kaygan bir yolda direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu hayatını kaybetti.

Adada halen irili ufaklı 86 yangınla mücadele ediliyor. Yetkililer otoyolun bir kısmını kapatırken, İtalya’nın diğer bölgelerinden yüzlerce itfaiyeci alevlerle mücadele etmek için Sicilya’ya gitti.

Gece saatlerinde hava trafiğine kapatılan Palermo Havalimanı öğle saatlerinde sınırlı şekilde yeniden uçuşa açıldı. Bölgeden yaklaşık 1500 kişi de tahliye edildi.

Palermo kenti yakınlarına kadar uzanan alevler nedeniyle Cervello Hastanesi duman altında kalırken, hastanenin bir bölümündeki yaklaşık 200 kişi tahliye edildi.  Kent yakınlarında pazartesi gününden bu yana Mondello, Capo Gallo ve Poggio Ridente‘deki evlerinden de 200’den  fazla aile tahliye edildi. 

Duman ve kül bulutları şehir merkezine doğru ilerleyerek havayı solunamaz hale getirdiği için 200’den fazla kişinin duman soluma nedeniyle tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğu da açıklandı. Şehrin dört bir yanındaki hastaneler, sıcakla ilgili hastalıklar için acil bakım arayan insanların sayısında keskin bir artış olduğunu bildirdi.

Adadaki antik Yunan döneminden kalma Segesta arkeolojik parkı da alevler arasında kaldı. Palermo’nun eteklerinde bulunan ve 15. yüzyıldan kalma Santa Maria di Gesù manastırı da yandı.

OHAL talep edildi

Karadan ve havadan yangın söndürme faaliyetlerinin sürdüğü Sicilya’da yangınlara müdahale eden 1 orman işçisi ile 2 itfaiye eri de yaralandı. Sicilya Bölgesel Yönetim Başkanı Renato Schifani, adayı etkisi altına alan yangınların yol açtığı zararla mücadele için Roma’daki merkezi hükümetten OHAL ilan etmesini talep ettiği bildirildi

İtalya’nın Ansa haber ajansına konuşan bir San Martino delle Scale sakini, “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik. Ateşle çevriliydik. Hiçbir yere gidemedik. Geceyi meydanda geçirdik. Bunlar korkunç anlardı” dedi.

Yangınların sürdüğü bir diğer bölge Kalabriya‘daki Cardeto kasabasında 98 yaşındaki yatalak bir kişi, evinin yakınlarındaki yangında alevler arasında kalarak yaşamını yitirdi. Kalabriya bölgesinde de halihazırda irili ufaklı 80 kadar yangın sürüyor.

Ülkenin güneydoğusundaki Puglia Bölgesi’nde de Adriyatik kıyısındaki Vieste kenti yakınlarında çıkan orman yangını sebebiyle üç oteldeki yaklaşık 2 bin turist bölgede tahliye edildi. Güney bölgelerde yangınları söndürme faaliyetleri devam ederken, yüksek seyreden hava sıcaklıkları ve rüzgar bu çalışmaları güçleştiriyor.

Sıcaklık 47 derece

Palermo’da sıcaklıklar pazartesi 1999’da belirlenen 44.8C şehir rekorunu kırmıştı.  Ulusal Astrofizik Enstitüsü, ortaçağdan kalma Palazzo dei Normanni‘nin tepesindeki dijital hava istasyonunda saat 15.42’de 47C’nin kaydedildiğini söyledi.

Sıcak dalgasının bir süre daha etkisini göstereceği tahmin ediliyor.

Aşırı sıcaklar nedeniyle, son iki hafta içinde Lazio bölgesindeki Viterbo’da bir çiftlikte çalışırken ölen 50 yaşındaki Tunuslu bir kişi dahil olmak üzere, altı kişi de hayatını kaybetti.

Çiftçiler derneği Coldiretti, Sicilya’nın “benzeri görülmemiş bir felaket ve hesaplanamaz bir çevresel zararla” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kuzeyde fırtına ve şiddetli dolu yağışı

Ülkenin kuzeyindeki Lombardiya ve Veneto bölgeleri ise şiddetli dolu yağışı ve fırtınalı hava koşullarıyla mücadele ediyor. Lombardiya Bölgesel Yönetimi, şu ana dek çok sayıda ağacın ve yol levhalarının devrildiği, binaların ve araçların hasar gördüğü ayrıca iki kişinin hayatını kaybettiği fırtına sebebiyle merkezi hükümetten OHAL ilan etmesi için talepte bulunmaya hazırlanıyor.

Lombardiya Bölgesi’nin başkenti Milano‘da sert fırtına nedeniyle devrilen ağaçlar şehir merkezindeki yolların bir bölümünü ulaşıma kapatırken, saatte 100 km’yi bulan güçlü rüzgarlar, evlerin çatısını uçurdu, yağışlar nedeniyle bazı caddeler de sular altında kaldı, metro kapandı.  Kuzey İtalyan demiryolu şirketi Trenord, tren yolu ağının yaygın hasar ve arızalara maruz kaldığını söyledi.

Veneto Bölgesi’nde de şiddetli fırtınada elektrik şebekesinin zarar gördüğü ve 8 bin kişiye elektrik verilemedi.

Pazartesi günü kenti kaplayan büyük dolu taneleri, New York‘a giden bir Delta Air Lines uçağının burnuna ve kanatlarına zarar vererek, rotasını Rome Fiumicino‘ya çevirmesine neden oldu.

Milano belediye başkanı Giuseppe Sala, “Gördüklerimiz normal değil. İklim değişikliğinin hayatımızı değiştirdiğini artık inkar edemeyiz ve artık buna göz yumamayız” dedi. . 

İklim krizi, dünya çapında aşırı hava koşullarını güçlendiriyor ve sıcak dalgalarından sellere ve orman yangınlarına kadar daha sık ve daha ölümcül felaketlere yol açıyor.

İtalya’nın sivil koruma bakanı Nello Musumeci şunları söyledi: “İklim değişikliği sadece bir beklenmedik durum değildir ve İtalya artık tropik bir iklime sahip olduğunun farkına varmalıdır. Bir yandan birkaç yıl önce daha fazla dikkat etmemiz gereken iklim değişikliğinin, diğer yandan yeni duruma tamamen uygun görünmeyen altyapının bedelini ödüyoruz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.