GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

İtalyan Belediye Başkanı’nı çıldırttılar: Benimle dalga mı geçiyorsunuz?

0

Koronavirüs salgınının her gün yüzlerce can aldığı İtalya’da Delia kasabasının belediye başkanı, vatandaşlara seslendi:“Evlerde toplanırsanız, alışveriş için her gün dışarı çıkarsanız, her şey nasıl güzel olacak?

Başkan Gianfilippo Bancheri, Facobook hesabı üzerinden yayınladığı videoda kendisini isyan etme noktasına getiren günlük hayattan gözlemlerini paylaştı. İnsanların “Her şey güzel olacak” yazılı pankartlar, posterler yaptığını söyleyen başkan, “Gerekli şeyleri almak için 10 günde bir alışverişe çıkmamız gerekirken, her şey normalmiş gibi her gün alışverişe çıkarsanız her şey nasıl güzel olacak”diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sigara içiyor olabilirsiniz, bu beni ilgilendirmez ama bir çıkışınızda bolca sigara almak yerine her gün sigara almak için markete giderseniz içinde bulunduğumuz durum nasıl düzelecek? Size evde kalmanızı söylediğim halde her gün istasyona gidip benzin alırsanız nasıl düzelecek? Evinize kuaför çağırıp saçınızı yaptırmaya devam ederseniz durum nasıl iyileşecek? Bu durumda saçınızı yaptırmanın ne anlamı var? Hepiniz koşu yapmak için dışarı çıkarsanız durum nasıl düzelecek?

En son ilkokulda koşmuşsunuzdur, şimdi niye koşuyorsunuz?

Herkes çok stres altında olduğunu söylüyor. 20 yıldır düzenli olarak koşuyorum. Şehrimizde toplasan 20 koşucu vardı. Şimdi ne oldu da hepiniz koşmaya bu kadar hevesli oldunuz? Koşmayı bu kadar mı seviyorsunuz? En son ilkokulda koşmuşsunuzdur herhalde. Şimdi niye koşuyorsunuz?

Bugün pazar, birçok insan barbekü yapmak için dışarı çıkmış. Barbekü! Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz?

Bir de evlerinde parti yapan insanlar var. Daha bugün gidip onlara engel olmak zorunda kaldım. ‘Biz sağlıklıyız, aynı apartmanda yaşıyoruz’ diyorlar. Virüs böyle yayılır işte. Evde kalmak demek ailenle evde kalmak demektir, komşunla evde parti vermek değil. Ne zamandan beri komşularımıza bu kadar düşkün olduk, onlarla bu kadar yakın olduk.

Bazıları ‘Her şey güzel olacak’ posterleri hazırladıklarını söylüyor. Bir poster yapmak içini 20 kişi bir eve doluştunuz. Virüs işte bu şekilde yayılıyor.”

İmamoğlu da isyan etti: İnsanlar akın akın dışarıda, yapmayın!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da, birkaç ay içinde dünya çapında 11 bini aşkın insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşın havaların güzel olmasını fırsat bilerek dışarıya çıkan vatandaşlara tepki gösterdi. “Bugün birçok ihbar aldım. Belgrad Ormanı’na, başka noktalara insanlar akın akın hareket etmişler. Bu, tümüyle yanlış. Bunu yapmayın” diyen İmamoğlu, “Balkonunuzda oturun” çağrısında bulundu. 

Ekrem İmamoğlu, öğle saatlerinde Üsküdar’da gerçekleştirdiği etkinliğin ardından, çalışmalarını sürdürmek üzere Saraçhane’deki merkez binaya geçti. Burada kurmaylarıyla telekonferans yöntemiyle yaptığı sanal toplantıların ardından, kameraların karşısına geçen İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından ve İBB TV’den canlı yayınlanan konuşmasında şunları söyledi:

“Biliyorsunuz hem devletimiz hem de İBB olarak biz, küresel salgının Türkiye’de daha fazla yayılmaması için çeşitli önlemler alıyoruz. Bunlar, hiç de isteyerek aldığımız önlemler değil. Bu önlemlerin en önemli merkez noktası İstanbul. Yıllardır, vatandaşlarımızı buluşturmak bir araya getirmek ve mutlu etmek için çabalarken şimdi sizleri toplu ortamlardan uzaklaştırmaya çalışıyoruz.

Bu benim içimi acıtan bir çalışma ama sağlığımızı korumak adına birinci önceliğimiz. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu süreç, bir seferberlik süreci. Bu sadece bakanlığın, İBB’nin ya da diğer belediyelerin gayretiyle olmaz. Bu seferberlik sürecinin en önemli halkası siz kıymetli vatandaşlarımız, hemşehrilerimizsiniz. Bireyler olarak, bu görünmez düşmana karşı olan savaşımızda öneminiz çok fazla. Lütfen evinizden çıkmayın. Lütfen topluluklara karışmayın. Çok hızlı yayılan bir virüsle karşı karşıyayız. Bunu çok ama çok ciddiye alın.”

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.