DünyaManşet

İsviçre’de gündem boynuzlu inek besleyenler için referandum

0

İsviçre’de bir çiftçi, boynuzlu inek besleyenlere sübvansiyon verilmesi için imza kampanyası başlattı. 4 yılın sonunda 100 bin imzaya ulaşan kampanya, bu haftasonu referandumda karara bağlanacak.

İsviçre’nin en ünlü sembollerinden biri inek. Alp Dağları’nda yaşayan ve meşhur İsviçre çikolatalarına sütüyle lezzet veren inekler, bu hafta ülkedeki en önemli gündem maddesi.

İsviçre’deki ineklerin en fazla yüzde 25’inin boynuzlu olduğu düşünülüyor. Ülkedeki ineklerin boynuzları, fazla yer kapladıkları ve maliyete sebep oldukları gerekçesiyle kesiliyor. Öyle ki, bazı inek türleri genetik olarak boynuzsuz bile doğabiliyor.

Armin Capoul (67) adlı bir çiftçi, ineklerin boynuzlarının kesilmesine karşı çıkıyor. Boynuzların hayvanlar arasındaki iletişimi sağladığını, boynuzlu hayvanların daha mutlu olduğunu savunan Capoul, 8 yıl önce Federal Tarım Dairesi’ne başvuruyor. Talebine cevap gelmeyen çiftçi, 2014’te imza kampanyası başlatıyor ve 4 yılda 100 bin imza topluyor. Bu sayı, İsviçre yasalarına göre referandum için yeterli.

Capoul’un isteği, devletin boynuzlu inek besleyenlere yılda 190 İsviçre Frank’ı (191 dolar) maddi yardım yapması, böylece insanların ineklerin boynuzlarını kesmekten vazgeçmesi. “Sadece ineklerin ve keçilerin sesini duyurmak istedim” diyen Capoul, referandumun keçileri de kapsadığını ifade ediyor. 8 milyondan fazla nüfusu olan İsviçre, boynuzlu inek ve keçi besleyenlere ödenek verilip verilmemesi kararını bu haftasonu sandık başında verecek.

 

(Bianet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.