DünyaManşet

İsveç’te seçimlerin galibi Sol Blok

0

İsveç’te 8 yıllık bir aradan sonra iktidar yeniden sol koalisyona geçti.10418352_872394092773680_5099667338944137714_n

İsveç‘te genel seçimleri aralarında Yeşiller  Çevre Partisinin de bulunduğu merkez sol blok önde bitirdi.

Sol blokta Stefan Lofven liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti yüzde 31,1 oy aldı. Bloktaki diğer partilerden Sol Parti yüzde 5,7 Yeşiller Çevre Partisi (Miljöpartiet de Gröna) ise yüzde 6,8 oy almayı başardı.

Bu sonuçlara göre iktidardaki sağ blok 349 üyeli parlamentoda 141 sandalye; sol blok ise 160 sandalyenin sahibi oldu.

Seçimlerde  toplamda yüzde 43,7 oranında oy alan ancak parlamentoda çoğunluğu sağlayamayan sol ittifakın önümüzdeki günlerde azınlık hükümeti kurması bekleniyor.

8 yıldır iktidarda bulunan sağ blok ve blokun başını çeken Fredrik Reinfeldt liderliğindeki Muhafazakar Parti oy kaybına uğrayarak seçimi kaybetti. Başbakan Reinfeldt`in partisi Muhafazakar Parti yüzde 23,2 oy alırken bloktaki diğer partilerden Liberal Parti yüzde 5,4 Merkez Parti yüzde 6,1 ve Hristiyan Demokrat Parti yüzde 4,6 oy aldı.

Sosyal Demokrat Parti lideri Steven Lofven, seçimler sonucu kilit parti konumuna gelen aşırı sağ ile koalisyonu kesinlikle düşünmediklerini söyledi:’‘Artık gerçek liderliği gösterme ve icraat zamanı, koalisyonu oluşturmak için zamanımız var aşırı sağcı İsveç demokratları bu koalisyonda yer almayacak.’‘

Merkez sol partilerin hükümeti kurmak için işbirliğine kesinlikle sıcak bakmadığı, göçmen karşıtı aşırı sağcı İsveç Demokratları yüzde 12,9 oy aldı ve parlamentoda 20 sandalyenin sahibi olarak üçüncü büyük parti konumuna ulaştı.

Bu seçim sonuçları İsveç’te yüzyıla yakın iktidarda kalan sosyal Demokrat’ların 8 yıllık bir aradan sonra yeniden iktidara yükselmelerini sağladı. Uyguladıkları liberal sağlık, eğitim ve vergi politikalarının sağ koalisyonun seçim kaybetmesine yol açtığı tahmin ediliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.