Kategoriler: Kültür-SanatManşet

İsveçli şair Peter Curman yaşamını yitirdi

İsveçli şair Peter Curman 80 yaşında yaşamını yitirdi. Ölümünü şair Metin Celal duyurdu. Celal yaptığı paylaşımda “Türkiye ve Doğu Akdenizliler’in dostu, kültür ve barış elçisi, iyi insan Peter Curman vefat etmiş. Ailesine, dostlarına, okurlarına başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Metin Celal’in aktardığına göre Peter Curman 1941 yılında İsveç’te doğmuştu. İlk şiir seçkisi 1965’te yayınlandı ve o zamandan itibaren on iki şiir kitabı, bir eleştiri kitabı, bir antoloji ve bir aşk romanı yayınlandı.

Türkçe dahil birçok dile çevrildi

Ingemar Lindahl ile birlikte John Lennon’un “Kendi Yazdıklarıyla” (1965) kitabını da çevirdi. Şiirleri Türkçe dahil birçok dile çevrildi. Curman, uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği‘nin (1987-95) Başkanlığını yaptı ve son zamanlarda, İsveç’in kültür sahnesini temsil eden 18 yaratıcı sendikanın çatı örgütü olan İsveç Edebiyat ve Sanat Uzmanları Ortak Komitesi’nin (KLYS) başkanıydı.

Ayrıca 1992 yılında Baltık Denizi‘nde ve 1994’te Karadeniz ve Ege‘de, UNESCO himayesinde İsveç’in Gotland adasında ve Yunanistan adası Rodos’ta iki dinamik Yazar ve Çevirmen Merkezi ile sonuçlanan edebi yolculukların arkasındaki itici güçlerden biri oldu.

Peter Curman aynı zamanda, yeni literatürü sınırlı sayıda ve dünya çapında dağıtmak için yeni teknolojiyi – talep üzerine baskı – sunmayı amaçlayan bir girişim olan İsveç dijital baskı evi PODIUM’un başlatıcısı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete