Medya-İnternet

İşte Yeni Özgür Dünya, İran ve Rusya’da “Google” yasak

0

Reuters, İran’ın, Google’a erişimi yasakladığını ve devlet kurumlarıyla işletmelerin ‘yeni ulusal ağa’ bağlandığını belirtti.

İran halkı bir süre önce Tahran rejimi tarafından açıklanan yerel internet ağını kullanmak için ilk adımı atarken, Google’ı da kullanım dışı kaldı. Reuters, her iki gelişmenin aynı zamanda gerçekleşmesinin planlı olup olmadığı hakkında kesin birbilgi bulunmadığını belirtti. İran hükümetinden bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, yerel internet ağının siber güvenlik çalışmalarını güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Bu açıklamanın birkaç saat öncesinde, İran televizyonları Google arama motorunun ve e-posta hizmetinin (Gmail) bloke edileceğini duyurdu.

Öte yandan Rusya’nın Volgagrad şehrinde yaşayan bir blogger, şehirde ‘Vkontakte.ru’ ve “Youtube”  sitelerine  girmek istenildiği  zaman internet tarayıcısında, Rusya telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri servisi tarafından yazılmış bir mektupla karşılaşıldığını anlattı. @SlavaMez adlı blogger tarafından yayınlanan mektupta; Rusya telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri servisi, internetabonelerine ‘Müslümanların Masumiyeti’ adlı filmin aşırıcılık taşıdığı mahkeme tarafından onaylanana kadar, bu filmi yayınlayan sitelere girilmemesini tavsiye ediyor. Aynı şehirde ikamet eden bazı kullanıcılar ise ‘VKonte.ru’ ve ‘Youtube’ sitelerinin yanı sıra Google sitesine de erişimin sınırlandırdığını ifade etti.

Dünya genelindeki resmi çağrılara rağmen, YouTube’un sahibi internet arama motoru devi Google filmin yayından kaldırmayacağını açıkladı. Bunun üzerine Afganistan, Pakistan ve Bangladeş’de de YouTube’a erişim yasağı getirildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.