ManşetYerel

İstanbul’un mega projeleri haritası yayında

0

İstanbul’da uygulamaya konulan, inşaatı süren ve yapımı planlanan Mega Projelerin yer aldığı MEGA İSTANBUL web sitesi ve haritası, projeler gerçekleştiğinde nasıl bir kentle karşı karşıya olacağımızı gösteriyor.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (SMD) tarafından gerçekleştirilen www.megaprojeleristanbul.com web sitesinde, kentte son on yılda uygulanan ve planlanan mega projeler, tek bir hava fotoğrafı üzerinde gösteriliyor. İnteraktif haritada projenin fotoğrafı, yakın plan hava fotoğrafı ve künyesi yer alıyor.

Ekran Resmi 2014-04-01 17.29.19.png

Basında bölük pörçük olarak verilen birbirinden farklı projelerin tümünü bir arada göstermeyi hedefleyen harita, kentin doğasına, tarihine ve kültürü üzerindeki etkilerin bir bütün olarak algılanmasını sağlıyor.

İstanbul için 65 Mega Proje

Web sitesindeki harita ve listede ulaşım, kentsel dönüşüm, dini tesis, eğitim, ihya, kültür, meydan düzenleme, rekreasyon, rezidans, sağlık, spor, ticaret, turizm ve yönetimle ilgili 65 proje yer alıyor. Mega projelerin çoğunluğunu ise ulaşım, kentsel dönüşüm, ticaret, turizm ve rezidans projeleri oluşturuyor.

Ekran Resmi 2014-04-02 13.09.25.png

Haritada, proje alanlarına tıkladığınızda, o projeyle ilgili fotoğraf ve projenin künyesini görebiliyor, alanın havadan görüntüsüne daha da yakınlaşıp çevresiyle ilişkisini inceleyebiliyorsunuz. Projenin künyesinde kurumlar, alan büyüklüğü, maliyeti, müellifleri, projenin güncel durumu ile ilgili bilgilere ve bu bilgilerin hangi kaynaktan alındığı bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Projenin durumuyla ilgili aşamalar ayrıca bir zaman çizelgesi ile gösterilmiş. Hafitanın yanında yer alan proje listesinden de projenin türü ve açıklanma tarihi gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

Ekran Resmi 2014-04-02 13.08.43.png

Sürekli güncellenerek yeni projelerin de ekleneceği interaktif site, inşaat süreçlerinin ilerleme safhalarını da gözlemleme olanağı sunuyor.

Mega İstanbul sitesinin, analitik çalışma yapmak isteyen tüm mimar, şehir plancısı ve diğer ilgili bilim insanları için yararlı bir kaynak olması hedefleniyor.

Türkiye çapında etkin bir sivil toplum kuruluş olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İstanbullu mimarların oluşturduğu İstanbul SMD, İstanbul’un ve İstanbulluların geleceğini önemli derecede etkileme kapasitesine sahip projeleri, değişik ölçeklerdeki harita/hava fotoğrafları üzerine yerleştirerek, kentle ve birbirleriyle olan ilişkilerinin bütünsel bir yaklaşımla okunabileceği, güvenilir ve güncel bir bilgi kaynağı olmayı amaçlıyor.

Haber: Oya Ayman

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.