DünyaManşet

İstanbul’da Suriye zirvesi:Yıl sonuna kadar anayasa komitesi

0

Suriye’de çözüm arayışı için, Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya’nın katılımıyla İstanbul’da bir dörtlü zirve düzenlendi.

2 saat 45 dakika süren ve Suriye ve ABD’nin uzaktan izlediği zirvede, İdlib mutabakatı ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra BM Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura da katıldı.

Zirvede, 17 Eylül’deki Soçi zirvesinde varılan İdlib mutabakatının işleyişi, Fırat’ın doğusu ve Menbiç’teki gelişmeler, Suriye’deki siyasi süreç, kalıcı çözüm arayışları, mülteciler, insani yardımların ulaştırılması, anayasa komisyonun olşuturulması ve savaş sonrası yıkılan şehirlerin yeniden imarı gibi başlıklar masaya yatırıldı.

Zirvenin ardından dört liderin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında ve zirveyle ilgili açıklanan bildiride, Suriye’de yürürlüğe konan ateşkesin ve militan gruplara karşı mücadelenin sürmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Ülkenin geleceğine dair kararı Suriyelilerin alacağının altının çizildiği zirvenin en somut çıktısı yıl sonuna kadar anayasa komitesinin kurulması hedefi oldu.

Liderler zirveden sonra yaptıkları açıklamalarda Suriye’de çözümün sadece askeri yollarla değil, diplomatik bir şekilde çözüme ulaştırılabileceğini söyledi.

İnsani yardımın genişletilmesi gerektiğine vurgu yapılırken Suriyelerinin evlerine geri dönüş sürecinin Birleşmiş Milletler gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektiği aktarıldı.

Aynı zamanda mültecilerle ilgili bir uluslararası konferansın düzenleneceği duyuruldu.

( BBC, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.