İstanbul’da kiralık ev fiyatları arttı: Bazı semtlerde yüzde 100’ün üzerinde artış var

İstanbul’da ev kiraları son bir yılda enflasyonun üzerinde arttı.

Artış, Bağcılar ilçesinde yüzde 122’yi bulurken, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy, Beykoz gibi ilçelerde de yüzde 50’nin üzerinde seyretti.

Bunun yanında, kira artışı bazı ilçelerde semt bazlı yaşandı. Hürriyet Emlak’ın verilerine göre, Sarıyer’de bulunan Reşitpaşa, Emirgan, Kumköy; Kağıthane’deki Hamidiye ve Şişli’deki Harbiye semtindeki kiralarda yüzde 100 oranında artış yaşandığı görüldü.

Yüzde 75-100 oranında artış gösteren semtler, Sarıyer Zekeriyaköy, Beşiktaş Dikilitaş ve Levazım, Beyoğlu Gümüşsuyu oldu.

Yüzde 50’nin üzerinde artışın yaşandığı semtler de Şişli Teşvikiye ve Esentepe, Eyüpsultan Göktürk, Beyoğlu Tomtom Mahallesi, Sarıyer Yeniköy ve Bakırköy Yeşilköy oldu.

Fiyatlar artmaya devam edebilir

Dünya‘dan Leyla İlhan‘ın haberine göre, Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, “Yapımı devam eden metro projelerinin bulunduğu bölgelerde de artış hızlandı” değerlendirmesinde bulunurken, İstanbul’da kiralık konutlarda metrekare fiyatlarında son bir yılda ortalama yüzde 20 oranında artış yaşandığını kaydetti.

Tandoğan, yaşanan kira artışlarını pandemiyle birlikte tüketici alışkanlıklarının değişmesine bağladıklarını ifade etti:

Geçtiğimiz yıl bir önceki seneye kıyasla bu rakam yüzde 13 olmuştu. Son 1 yıl içerisinde pandemi sürecini de hesaba kattığımızda kiraların bu denli yükselmesini tüketici alışkanlıklarının değişmesine bağlıyoruz. Bu süreç devam ettiği sürece İstanbul’un özellikle merkezi yerlerinde, sahile ya da doğaya yürüme mesafesinde olan semtlerinde fiyatların artmaya devam edeceğini öngörüyoruz.”

Son iki senedir düzenli artış gözleniyor

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, İstanbul’da son iki yılda kiralarda düzenli bir artış gözlemlediklerini aktardı:

Kiralık konut ilan m2 cari fiyatları İstanbul, 23,1TL oldu. İstanbul’da ortalama kiralık m2 ilan fiyatları TÜFE kira endeksinin de uzun süre altında seyrettikten sonra önce yaklaştı, şubat itibarıyla de bir miktar geçti. 2017 Eylül ayına göre TÜFE kira endeksi yüzde 37,5 oranında artarken, kiralık ilan m2 fiyatları İstanbul’da yüzde 40,1 oranında yükseldi.”