EkolojiManşet

İstanbul’da hava kalitesinin en düşük olduğu bölgeler Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu

0

İstanbul‘da hava kalitesinin en düşük olduğu bölgeler Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Bağcılar ve Sultangazi olarak kaydedildi.

Uluslararası Hava Kirliliği Önleme Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik konuyla ilgili, “Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her yıl 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle trafiğin yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmayın” yorumunda bulundu.

‘Hava kirliliğin temel kaynağı artık trafik’

DHA‘da yer alan habere göre, Prof. Dr. Selahattin İncecik, İstanbul’da 1990’lı yıllara kadar hava kirliğinin temel kaynağının konutlardaki ısınma, trafik ve sanayi olduğunu, ancak günümüzde bu sıralamanın değiştiğini ve trafiğin ilk sırada yer almaya başladığını kaydetti. Prof. Dr. İncecik, “Şu an İstanbul’da 4 buçuk milyon araç var. Bu araçların 3 buçuk milyonunu otomobiller oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

‘Her semtte nüfus yoğunluğu farklı’

Uluslararası Hava Kirliliği Önleme Birliği Başkanı, bu semtlerdeki hava kirliliğinin yoğun olmasının sebeplerini şöyle anlattı:

İstanbul’un topografyası düz olmaması ve her semtteki nüfus yoğunluğunun farklılaşması İstanbul’da bazı bölgelerde trafik yoğunluğuna neden olabiliyor. Bu nedenle İstanbul’un bazı bölgelerinde ciddi bir hava kirliliği gözlenebiliyor. Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Bağcılar ve rüzgara açık olmayan Sultangazi havanın kirliliğinin yüksek olduğu yerler. En düşük ilçeler ise Kadıköy ve Üsküdar.”

Pandemi sonrası İstanbul’un hava kalitesinde ciddi bir bozulma meydana geldiğini de ekleyen Prof. Dr. Selahattin İncecik, bunun nedeninin trafiğe çıkan araç sayısının iki kat artması olduğunu belirtti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.