GündemManşetTürkiye

İstanbul ve İzmir’de cemevlerine ‘ibadethane’ statüsü gündemde

0

İstanbul‘da CHP ve İYİ Parti tarafından cemevlerinin ibadethane statüsünde tanınmasının gündeme alınmasına yönelik verilen teklif İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde oy birliği ile kabul edildi. İzmir’de ise cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine karar verildi.

İBB Meclisi toplantısında CHP ve İYİ Parti’nin grup başkanvekillerinin imzasıyla cemevlerinin ibadethane statüsünde tanımlanmasına yönelik gündem teklifi verildi. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ve CHP Grup Başkanvekili İsmail Doğan Subaşı imzasını taşıyan teklifi CHP’li meclis üyesi Melendiz Dalyan İzgi okudu.

İstanbul’da 93 cemevi bulunduğunu ifade eden İzgi, cemevlerinin ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı kamu hizmetlerinden mahrum kaldığını dile getirdi. Bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine uygun olmadığını ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa yol açtığını aktaran İzgi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 ve 2016’da verdiği kararlarla cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğunu tescil ettiğini kaydetti.

İzgi, Danıştay’ın 2017, Yargıtay‘ın ise 2015’te verdikleri kararlarla da cemevlerini ibadethane olarak tanımladığını hatırlattı; önerinin gündeme alınarak Hukuk, Sosyal Hizmetler ve Halkla İlişkiler Komisyonu’na havalesini istedi.

AKP: Konu istismar ediliyor

AKP İBB Meclis Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının imzasıyla gündeme alınacak bir konunun istismar etmek için meclis üyelerince gündeme geldiğini söyledi, ancak konunun Hukuk Komisyonu’nda görüşülmesine müspet oy vereceklerini bildirdi. Teklif oy birliğiyle kabul edilip gündeme alınarak ilgili komisyona havale edildi.

İzmir’de ibadet alanı olarak planlara işlenecek

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ise il genelindeki yedi  cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi kararı aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapılan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 yılı Ocak ayı birinci toplantısında,  Bornova ilçesinde iki, Aliağa, Bayraklı, Çiğli, Konak ve Selçuk ilçelerinde birer cemevinin imar planlarına ibadet alanı (cemevi) olarak işlenmesine yönelik komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

Başkan Soyer, cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesinin kamu vicdanıyla ilgili olduğunu belirterek, bunun herhangi bir kamu otoritesi tarafından geri çevrilemeyeceğini söyledi.

Rapor hakkında söz alan AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal da kararın hukuksal altyapıyla ilgili birtakım sorunları barındırdığını belirterek, “Bunu kabul etmemiz halinde yarın başka sorunların da doğmasına sebep verebiliriz. Önerge gündemde kalsın, bakanlıktan görüş soralım” dedi. Oylamada cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.