Manşetİstanbul Sözleşmesi

‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen kadınlar hakim önünde

0
Fotoğraf: Evrensel

Türkiye‘nin İstanbul Sözleşmesi‘nden çekilmesini İzmir’de protesto eden kadınlara yönelik açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Kadınlar 5 Ağustos 2020 günü Alsancak’ta bir araya gelmiş; polisin müdahalesi sonucu  18 kadın darp edilerek gözaltına alınmıştı. Kadınlar hakkında “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı.

44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi‘nde bugün görülen duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı. Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için sokaklarda, meydanlarda mücadele etmekten, “İstanbul Sözleşmesini Uygulayın” demekten hiç vazgeçmediklerini belirten kadınlar, Sözleşme uygulanmadığı için yüzlerce, binlerce kadının katledildiğini vurguladı.

Sözleşmeyi uygulamayan ve kadın katliamlarına göz yuman iktidarın bir gece yarısı sözleşmeden çekileceğini duyurduğunda ise kadınların İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak için sokaklara çıktığı ifade edilen açıklamada şunlar dile getirildi:

“5 Ağustos 2020 tarihinde de memleketin her yerinde eş zamanlı eylemler için bir araya geldik. İzmir’de Alsancak ÖSYM önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yapacağımız yürüyüş emniyetin keyfi tutumuyla engellenmeye çalışıldı. Yürüyüşümüzün önüne barikatlar kuruldu. Yaşamak için, haklarımız için yürümemiz engellenmeye çalışılırken işkence ile gözaltına alındık. Darp edildik, hakarete uğradık, pandemi olmasına rağmen saatlerce gözaltı aracında polis şiddetiyle karşı karşıya kaldık”

Gözaltına alınan ve işkence gören 18 kişinin yargılanmak istendiğini belirten kadınlar, “Cevabımız net; sokaklarda olduğu gibi İstanbul Sözleşmesini mahkemelerde de savunmaya devam edeceğiz. Tek bir kişi daha eksilmemek, ölmemek, taciz-tecavüz korkusuyla yaşamamak için İstanbul Sözleşmesini geri kazanmaya ve etkin bir şekilde uygulatmaya kararlıyız. İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Vazgeçmiyoruz” dedi.

Bir sonraki duruşma 13 Mayıs’ta

Duruşmaya yargılanan kadınların bir kısmı ve avukatları ile olay esnasında yaralandığı iddia edilen bir polis memuru katıldı. İfade veren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için anayasal haklarını kullandıklarını, Sözleşme’nin kadınların yaşam güvencesi olduğunu ve yaşamı savunmak için orada bulunduklarını belirtti.

Duruşmada ifade veren polis memuru ise darp edildiğini iddia ederek, davada yargılanan 18 kişiden de şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Kadınların avukatları ise yaşanan polis şiddetinin görüntülerini mahkemeye sundu. İfadelerin ardından mahkeme heyeti, görüntülerin incelenmesi ve eksik ifadelerin tamamlanması için davayı 13 Mayıs tarihine ertelendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.