ManşetTürkiye

‘İstanbul sevdası’ bitmiyor: AKP tüm oyların tekrar sayılmasını istedi

0


AKP Genel Başkan yardımcısı Yavuz, İstanbul’un 38 ilçesinde oyların tümünün yeniden sayılmasını, Büyükçekmece seçimlerinin de iptalini istediklerini söyledi. Yavuz, ‘maddi hataların ötesinde organize bir durumla’ karşı karşıya olduklarını öne sürdü.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, seçimlerde organize bir usulsüzlük ve suistimal olduğunu iddia etti.

Sütlüce’deki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 31 Mart yerel seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kayıtlarına dayanarak sonuç değerlendirmesi yaptıklarında, maddi hataların ötesinde organize bir durumla karşı karşıya olduklarını iddia etti.  

İtiraz süreçlerinin yasal olduğunu belirten Yavuz, Maltepe’de kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık başında görevlendirildiğini, Büyükçekmece’de ise seçimler öncesinde seçmen kaydırıldığını öne sürdü. Yavuz şunları söyledi: “En yetkili kişiler belirlenirken bu kadar usulsüzlük yapılmışsa, bu kadar kanuni çerçevenin dışına çıkılmış ise soruyorum: Bunun adı nedir? Bunun adı şaibedir ama şöyle de diyebiliriz. Organize bir usulsüzlük ve bir suistimal var. Bunlar, hata ötesi şeylerdir. Nereye elimizi atsak gerçekten elimizde kalıyor. Araştırdıkça çok vahim tablo ve verilere ulaşıyoruz. Gerçekten birileri bu işi çok özel planlamış diye düşünüyoruz. Birileri de şimdi bu işi kapatmaya çalışıyor ve çamura yatıyor, bu işin özeti budur.

Ali İhsan Yavuz akşam saatlerinde de bir tweet atarak,  ”Büyükçekmece hariç, tüm oyların sayımına ilişkin talebimizi reddeden İl Seçim Kurulu kararlarına karşı bugün YSK’ye itiraz ettik. Büyükçekmece’de ise seçimin iptaliyle ilgili bir talebimiz var” dedi. Bir diğer paylaşımında da, İstanbul’un 4 ilçesinde (Çatalca, Silivri, Maltepe ve Çekmeköy) tüm oylar, 2 ilçenin sadece ikinci ilçe seçim kurullarında (Kartal ve Ataşehir) oyların tamamı, kalan tüm ilçelerde sadece geçersiz oyların sayıldığını kaydetti

İmamoğlu YSK’ye çağrı yaptı: Tarihi bir sorumluluğunuz var. Ülkeyi ve 82 milyonu rahatlatın.

İmamoğlu: Aradaki fark 16 bin 380’dir

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Ekrem İmamoğlu da CHP 2. Bölge Seçim Koordinasyon Merkezi’nde bir basın açıklaması yaptı. Şu ana kadar yapılan sayımlara göre, aradaki oy farkının 16 bin 380 olduğunu ve  sayımın yüzde 78’inin bittiğini vurgulayan İmamoğlu, YSK’ye seslendi: “Tarihi bir sorumluluğunuz var. Hepimizin gözü kulağı YSK’de, başkanında ve heyetinde. Lütfen siz de bu kararı alırken tarihi sorumluluğu taşıma adına bütün hassasiyet ve adalet duygularınızla Türkiye’de var olan süreçte çifte standart yaratmayacak uygulamalar dışında doğru bir karar verme hususunda sizden bu ülkeyi ve 82 milyonu rahatlatacak bir karar bekliyoruz.”

Oy çuvallarının başında bekleyen partililere teşekkür eden İmamoğlu, bu bekleyişin devam edeceğini kaydederek özetle şöyle konuştu: “Süreç bitmiştir. Toplumun vicdanı kimin kazandığını biliyor. Sayılarla aldatmaya çalışıyorlar. Toplum zannediyor ki sadece rakibimiz lehine bir şey ekleniyor. Hayır, oraya da ekleniyor bize de ekleniyor. Yapmayın. Yormayın bu toplumu. İlk defa Türkiye seçim yapmıyor. Türkiye’nin demokrasisinin en önemli günüdür seçim günü ve sonrası. AK Partili hemşehrilerimin vicdanının da bunu kabul etmediğini ve benim kazandığımı bildiklerinin farkındayım. Ben sahadayım.”

İmamoğlu, kaybedenlerden bazılarının bedel ödeyeceğini bildiğini ifade etti. 

Ankara’da bir ret daha

AKP Ankara İl Başkanlığı tarafından Başkent’in 25 ilçesinde kullanılan oyların yeniden sayımına ilişkin yapılan başvuru sonuçlandı. YSK, Ankara’nın 13 ilçesinde oyların yeniden sayımına ilişkin başvuruyu reddetti. 12 ilçeye ilişkin yapılan başvurunun da YSK tarafından görüşüldüğü belirtildi.

Bergama’da CHP İlçe Başkanı Canbaz’ın itirazı üzerine 220 sandıktaki geçersiz oylar yeniden sayılıyor.

Bergama’da geçersiz oylar yeniden sayılmaya başlandı

CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde toplamda 220 sandıkta belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için kullanılan geçersiz oyların yeniden sayılmasını istedi. İtirazın reddedilmesinin ardından Canbaz, konuyu İzmir İl Seçim Kurulu’na taşıdı. İtirazı değerlendiren İl Seçim Kurulu, toplam 220 sandıktaki belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği geçersiz oylarının yeniden sayılmasına karar verdi. 

Söz konusu sandıklardaki geçersiz oyların yeniden sayımına başlandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.