İstanbul Maratonu’nda gençler iklim, Boğaziçililer özgür üniversite için koştu

“Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu” unvanını taşıyan, Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) tarafından altın kategoride gösterilen İstanbul Maratonu 43’üncü kez koşuldu.

Maraton, Anadolu Yakası’ndan Boğaziçi Köprüsü’nün 250 metre gerisinden başladı. Maratonun başlangıcını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı.

Yollar kapatıldı

Toplamda 40 bin kişinin koştuğu organizasyonda bir yıl aradan sonra 15 kilometre koşusu ile 8 kilometre halk koşusu da düzenlendi. Bu iki kategorideki koşu, geçen yıl yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yapılamamıştı.

N Kolay 43’üncü İstanbul Maratonu için parkur ve bağlantı yolları araç trafiğine kapatıldı. Organizasyon için Boğaziçi Köprüsü’nde saat 03.00’te, parkur üzerindeki tüm yollar ise 05.00’ten itibaren araç trafiğine kapatıldı.

Kadınlarda kazanan Sheila Jerotich

Kenyalı atlet Sheila Jerotich, 2 saat 24 dakika 15 saniyelik derecesiyle kadınlarda ilk sırayı elde etti.

Kenyalı atlet Jackline Chepngeno, 2 saat 24 dakika 21 saniyelik süresiyle ikinci, Etiyopyalı Ayantu Abdi ise 2 saat 24 dakika 45 saniye ile üçüncü oldu.

Erkeklerde kazanan Victor Kiplangat

Anadolu Yakası’nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı’nda son bulan 42,195 kilometrelik parkurda Ugandalı atlet Victor Kiplangat, 2 saat 10 dakika 18 saniyelik derecesiyle ilk sırada yer aldı. Kiplangat, böylece kariyerindeki ilk maraton birinciliğini elde etti.

Kenyalı atlet Robert Kipkemboi, 2 saat 10 dakika 23 saniyelik süresiyle ikinci, Ugandalı Solomon Mutai ise 2 saat 10 dakika 25 saniye ile üçüncü oldu.

43. İstanbul Maratonu’nu erkekler ve kadınlarda birinci tamamlayanlara 35’er bin dolar para ödülü verilecek. Maratonda ikinciliği elde edenler 20 bin, üçüncüler de 10 bin dolar ödül alacak.

Boğaziçililer özgür ve özerk üniversite için koştu

İstanbul Maratonu’na katılan Boğaziçililer de, ‘özgür ve özerk üniversite için koştu. Maratona, Boğaziçi Üniversitesi‘nden 200’e yakın mezun, öğrenci ve akademisyen katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUIM) tarafından organize edilen ‘Boğaziçi Koşuyor‘ etkinliği kapsamında 53 Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni, 15 kilometrelik bir parkuru üzerinde ‘Özgür ve Özerk Üniversite’ yazan tişörtleriyle tamamladı.

Gençler iklim için koştu

Maratonda seslerini duyurmak isteyen bir başka grup da genç iklim aktivistleri oldu. İstanbul Maratonu Halk Koşusu‘na katılan genç aktivistler “Karbon 0 Dünya 1” pankartı açarak iklim acil durumu ilan edilmesi taleplerini duyurdu.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete