Manşetİklim KriziTürkiye

İstanbul kar fırtınasının etkisi altında; İstanbul Havalimanı’ndan uçuşlar durduruldu

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yapılan yağış uyarılarının ardından İstanbul bugün itibariyle yoğun kar yağışının etkisi altına girdi.

AFAD, yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde yaşanan aşırı kar yağışları nedeniyle kapalı bulunan yolların açılması ve vatandaşlara yardım ulaştırılması için AFAD koordinasyonunda çalışmaların sürdüğü belirtildi. Açıklamada, meteorolojik uyarıların takip edilmesi ve uyarılar doğrultusunda zorunlu olmadıkça yola çıkılmaması istendi.

Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelen aşırı soğuklar İstanbul ve birçok ilde etkisini gösterdi, bazı yerlerde kar 20 cm’nin üzerine çıktı. Bugün öğlen saatlerinde deniz etkisi kar yağışı olarak bilinen DEK’lerin İstanbul’da etkisini göstermesi bekleniyor. Karadeniz üzerinden şehre gelecek kütlelerin yoğun kar yağışına sebep olması bekleniyor.

Avar/Vortex kar fırtınasının Avrupa yakasından başlayarak tüm İstanbul ve Marmara’da etkili olacağını belirten uzmanlar bu kar fırtınasının etkisi hafifleyene kadar acil bir durum olmadıkça evlerden çıkılmaması çağrısı yapıyor.

Görsel: Hava Forum

Hava Forum‘dan son radar görüntüsü paylaşılarak, aralıksız yağış olacağı belirtildi: “Avar kar fırtınası yolda… Karadeniz yağıştan adeta taşmak üzere ! Vortex etkisi ve de Deniz Efekti Kar ile oluşan yağış kütleleri her bir koldan megakente doğru yola çıktı. Radar görüntüsüne bakın ! Aralıksız kar geliyor.”

Vortex (Vorteks), bulunduğumuz coğrafyada (Kuzey Yarı Küre), saat yönünün tersine dairesel hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımına deniyor. Bu hava akımı deniz üzerinden hareket ederek bol miktarda yağış toplar ve uğrayacağı yere bol miktarda yağış bırakıyor. Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Kısacası o lokasyonda hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek meteorolojik hadiselere neden olur.

Bu hava akımının yarattığı yağış nedeniyle uçak, deniz ve kara yolundaki tüm seferlerde rötarlar ve iptaller yaşanıyor. İstanbul Havalimanı‘nda yoğun kar nedeniyle tüm uçuşlar 18.00’e kadar durduruldu. İstanbul’da etkisini arttıran yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul Havalimanı’nda iniş ve kalkışlar 18.00’a kadar durduruldu.

Havalimanına iniş yapmak için havada tur atan ve yakıt kritiğine giren Türk Hava Yolları’nın (THY) 16 uçağı başka havalimanlarına yönlendirildi.

Bugün İstanbul Havalimanı varışlı ve kalkışlı 52, Sabiha Gökçen Havalimanı varışlı ve kalkışlı 31 sefer iptal edildi.  THY ise bir açıklama yaparak yolcuları uyardı. Açıklamada, “Değerli yolcularımız, İstanbul’da yaşanan hava muhalefeti İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları kalkışlı/varışlı bazı seferlerimizi etkilemektedir” denildi.

Olumsuz hava koşulları deniz ulaşımını da engelliyor. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) seferlerinin bir kısmı iptal edildi.

Vali Yerlikaya ayrıca “Esenler, Harem ve tüm cep otogarlardaki çıkışlar yarın 08.00’e kadar durdurulmuştur” açıklamasında bulundu.

İstanbul’daki kamu kurumlarında mesai saatleri 15.30’da sonlandırıldı.

İstanbul’da 465 müdahale noktası belirlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2021-2022 kış mevsimi için hazırlıklarını tüm birimleriyle tamamladığını açıkladı. İBB’ye bağlı kar küreme ve tuzlama ekipleri, İstanbul’da 4 bin 23 km’lik sorumlu yol ağında, 465 müdahale güzergahında olumsuzluklara karşı hazır bekleyecek. 7 bin 421 personel ve bin 534 araç ile kentin tamamında kış mesaisi gerçekleştirilecek.

2020 verilerine göre İstanbul’da buzlanma oranının minimum 3 gün, maksimum 63 gün olduğu tespit edilirken 60 noktada kurulan Buzlanma Erken Uyarı Sistemi‘nden (BEUS) gelen mesajlar doğrultusunda çalışmalar yürütecek. Üstgeçitler, otobüs durakları, meydanlar, gibi kritik noktalarda kar birikintilerine ve buzlanmalara karşı tuzlama işlemi gerçekleştirilecek.

Sokakta yaşayanlar İBB tesislerine alınacak

Sokakta yaşayanlar, zabıta ekiplerince belirlenip sağlık kontrollerinden geçirilecek. İhtiyacı olanlar İBB tesislerinde misafir edilecek.

Sokak hayvanlarının beslenmelerine ve tedavilerine yönelik çalışmalar da Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülecek.

Ayrıca, yoğun kar yağışlarında: hastanelerin acil servisleri, iskeleler, yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi için Mobil Büfe’ler hazır bulunacak.

’11 bin araç ve 13 bin çalışma arkadaşımızla yoğun bir mücadele veriyoruz’

DHA’nın aktardığına göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu karla mücadele çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Bolu Dağı Tüneli Bakım ve İşletme Şefliğini ziyaret etti. Burada açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, “Karayolları Genel Müdürlüğümüz Türkiye genelinde 68 bin kilometrelik yol ağında işletme yapıyor. Yol ağımızın tamamına yakını şu anda aktif halde çalışıyor. Bütün Türkiye genelindeki yol ağını açık tutabilmek için 11 bin tane araç ve ekipman ile 13 bin çalışma arkadaşımız ile birlikte yoğun bir mücadele veriyoruz. Son günlerde ülkemizdeki bu iklim koşulları son yıllarda yaşamadığımız bir şey. O yüzden karla mücadele çok öne çıktı. Özellikle dün akşam itibariyle İstanbul-Ankara arasında sıkıntılı bir süreç yaşadık. Tabii Bolu Dağı’nda arkadaşlarımız son 48 saattir adeta hiç uyumadan vatandaşımızın emniyetli ulaşımı için yoğun bir mücadele vermekteler” dedi.

‘Kış lastiği kullanmayarak sıkıntılı bir sürece ortak oldular’

Meteoroloji tarafından olumsuz hava koşullarının devam edeceğinin bildirildiğini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Dün akşam yaşanan problemin genelinde de vatandaşlarımızın hazırlıksız olarak yola çıkmaları var. Özellikle kış lastiği kullanmayarak sıkıntılı bir sürece ortak oldular. Ağır vasıtalı TIR’larımızın da belli yol kesimlerinde kayarak yolu kapatması nedeniyle bu sorunlar daha da büyüdü. Son yılların en büyük kışını yaşıyor Bolu. Özellikle kar ve tipinin aniden bastırması ve bu araçların olumsuz etkileri nedeniyle bazı yol kesimlerine ulaşmakta sıkıntılar yaşandı. O yüzden yolu kapatmak zorunda kaldık. Şu an itibariyle hiçbir sıkıntı yoktur. Ayrıca emniyet şeridini mutlaka boş bırakmak gerekiyor. Çünkü herhangi bir olumsuzluk durumunda bizim araçlarımız emniyet şeridinden ulaşım sağlayabiliyor.”

‘İki gün daha sıkıntılı bir süreç yaşayacağız’

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye genelinde de karayollarının yüzde 99’unun açık olduğunu açıklayarak, “Yine Bolu’da da 500’e yakın çalışma arkadaşımız 100’ün üzerinde araç ve ekipman ile güvenli ulaşım için yolları açık tutmak için yoğun bir çaba harcıyorlar. Türkiye genelinde yüzde 99 tamamına yakın kısmında trafiğimiz açıktır. İki gün daha sıkıntılı bir süreç yaşayacağız ama bütün tedbirlerimizi aldık” diyor.

Denizler için fırtına uyarısı

Öte yandan Meteoroloji, Batı Karadeniz‘in batısı, Marmara ve Kuzey Ege’de denizler için fırtına uyarısında bulundu.

Batı Karadeniz’in batısında (Kırklareli ile İstanbul’un Avrupa Yakası Kıyıları) rüzgarın, yarın (Pazartesi) öğle saatlerinden itibaren kuzeyli yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın, akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği bekleniyor.

Marmara’da rüzgarın, yarın (Pazartesi) öğle saatlerinden sonra kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği bekleniyor.

Kuzey Ege’de rüzgarın, yarın (Pazartesi) öğle saatlerinden itibaren doğu ve kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, akşam saatlerinden sonra yer yer 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, Salı günü (25.01.2022) akşam saatlerinde kuzeyi ile zamanla gün içinde etkisini kaybedeceği beklenmektedir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.