Ocak ayını geride bıraktığımız şu günlerde bir yandan sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, bir yandan da hava kirliliği sorunu artarak devam ediyor.
Sağlığımızı ve çevremizi tehdit eden en önemli sorunların başında gelen hava kirliliğinin artması da beraberinde birçok sağlık sorununu getiriyor.
Türk Toraks Derneği raporuna göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün “görünmez katil” olarak tanımladığı hava kirliliğinden Türkiye’de her gün 75 kişi hayatını kaybediyor.
Yapılan araştırmalar akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sının, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ünün ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün hava kirliliğiyle ilgili olduğuna işaret ediyor.
Hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklara karşı en savunmasız olanlar ise beyin ve bağışıklık sistemleri hala gelişmekte çocuklar.
Bursa’dan gelen son haberler kentteki hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hava Kalitesi İzleme Ağı’na göre daha önce 70 mikrogram olarak ölçülen PM10 değeri son ölçümlerle 167’ye yükseldi.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (DOSAB) yapılması planlanan termik santralin devreye girmesi durumunda hava kirliliği daha da artarak Bursalılar ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
Hava kirliliği konusundaki endişeler son dönemlerde artmışken Kırklareli’nde gelen haberler endişe verici…
Amine Zortul’un Yeşilyurt Gazetesi’nde çıkan haberine göre Pınarhisar Devlet Hastanesi 2017 yılında 399 KOAH hastası tespit ettiğini, bu hastaların 194’ünün kadın, 205’inin de erkek olduğunu açıkladı.
Türkiye’de 40 yaş üzeri her 10 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğu, Türkiye’de şu an 5 milyon KOAH hastası olduğu ancak bu kişilerin yüzde 90’ının KOAH olduğunun farkında olmadığı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü, kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) önümüzdeki 12 yıl içinde erken ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya yükseleceğini öngörüyor.
Sigara ile bağlantılı olan bu hastalıkta egzoz dumanına maruz kalmanın yanı sıra hava kirliliği ve kötü çalışma koşulları da önemli etkenler arasında sayılıyor.
Peki yaşadığımız ya da çalıştığımız semtteki hava kirliliğindeki artışın ne kadar farkındayız?
Bu hafta 1 Şubat 2018 tarihli İstanbul-Aksaray, Bursa-Beyazıt Caddesi ve Kırklareli-Lüleburgaz hava kalitesi ölçüm istasyonlarından ulaştığımız verileri değerlendirmek üzere Yeşil Gazete yazarlarından halk sağlığı uzmanı Dr. Ümit Şahin’e sorduk.
Hava kirliliğinin giderek arttığının gözlemlendiğini söyleyen Şahin “İstanbul’da da en tehlikeli kirletici olan PM10 düzeyinde zaman zaman çok yüksek değerler ölçüldüğü görülüyor. İstanbul’un trafiğin yoğun olduğu merkez semtlerinde 100-200 mikrogram arasında değerler görmek artık sıradan bir hal almaya başladı. Bu da sağlık açısından son derece ciddi bir risk yaratıyor.” dedi.
Sadece ortalama değerlere bakarak değerlendirme yapmanın yanlış olduğunu vurgulayan Şahin, “mevzuat hava kirliliğiyle mücadelenin başarısını ölçmek için uzun süreli ortalama kirlilik değerlerine dair sınır değerler koyar, ama insanları doğrudan etkileyen ortalamalar değil, gerçek değerler, uç değerlerdir. İstanbul’un Aksaray, Esenyurt, Göztepe gibi semtlerinde bulunan ölçüm istasyonlarında geçen hafta 230-240 mikrograma ulaşan PM10 düzeyleri gördük. Bu değerin 50’nin üzerinde olmaması gerekir. Hava bu kadar kirliyken dışarıda olan kalp ve akciğer hastalarının, yaşlıların ve çocukların astım atağı, kalp krizi vb. geçirme ve bunlara bağlı ölüm ihtimali artar. Bu kirliliği göre bir uyarıda bulunmamak ve sorunu çözmek için bir çaba içine girmemek belediyelerin ve sağlık bürokrasisinin sorumsuzluğunu gösteriyor.”
Hava kalitesini izleme yöntemlerinden biri Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005-2007 yılları arasında 81 ilde kurulan hava kalitesi ölçüm istasyonlarından toplanan veriler hava kalitesi ölçüm istasyonundaki sisteme entegre edilerek Türkiye genelinde Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı oluşturuldu. Bu ağ ile hava kalitesinin iyileştirilmesi için hava kirliliğinin doğru bir şekilde ölçülmesi amaçlanıyor.
http://www.havaizleme.gov.tr adresinden Raporlar kısmına geldiğinizde İstasyon Raporu’nu tıklıyorsunuz. İstasyonlar kısmından bulunduğunuz şehir ve ilçeyi seçiyorsunuz. Tüm Monitörler kategorisinden de partikül madde (PM10) ve kükürtdioksit oranını (SO2) seçtikten sonra günlük/aylık/haftalık ya da periyodik olarak rapor oluşturabiliyorsunuz.
Merve Damcı – Yeşil Gazete
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…