DünyaManşetUncategorized

İsrail’in Gazze Operasyonu

0
BBC Gazze muhabiri Omar Jihad Misharawi, İsrail saldırısında öldürülen 11 aylık oğluna sarılıyor. Muhabirin aynı saldırıda erkek kardeşi ile kardeşinin eşi de hayatlarını kaybetti

BBC Gazze muhabiri Omar Jihad Misharawi, İsrail saldırısında öldürülen 11 aylık oğluna sarılıyor. Muhabirin aynı saldırıda erkek kardeşi ile kardeşinin eşi de hayatlarını kaybetti

İsrail’in Gazze Operasyonu devam ediyor. İsrail cephesinden son gelen haberler gerginliğin daha da tırmanacağı yönünde. Edinilen bilgiye göre İsrail binlerce yedek askeri göreve çağırdı.

Devam eden operasyonlarda şu ana kadar 4’ü çocuk 15 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenler arasında Hamas’ın askeri şefi Ahmed El Cebari ve İngiliz televizyonu BBC’nin Filistinli muhabirinin oğlu ve iki akrabası da bulunuyor. Yaralıların sayısı ise 94.

İsrail’in operasyonlarına Hamas’ın yanıtı ise roketle oldu. Gazze’den dün fırlatılan roketle 3 İsrailli öldürüldü.

İsrail basını, “Savunma Sütunu Operasyonu” İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ilk savaşı olarak değerlendirdi. Netanyahu’nun seçimler öncesi, pozisyonunu güçlendirmek için Gazze’yi vurduğu da iddia ediliyor.

Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal “Filistin’deki kadın ve erkekler direnişe devam edecekler” dedi.

İsrail ve Hamas arasında yapılan esir İsrail askeri Gilad Shalit’in serbest bırakılmasını sağlayan görüşmelerde aracı rol oynayan İsrailli barış aktivisti Gershon Baskin, Hamas askeri kanadı lideri Ahmet Cabari’nin öldürülmeden bir kaç saat önce Hamas ve İsrail arasında uzun sürecek bir anlaşmanın taslağının kendisine ilettiğini söyledi.

Uluslararası cephe

İsrail saldırılarının ardından ABD‘den yapılan açıklamada “İsrail’in kendisini savunma hakkını destekliyoruz” denildi. ABD’nin BM’deki daimi temsilcisi Susan Rice “Hamas ve diğer terörist örgütler İsrail halkına saldırıyor” şeklinde konuştu. ABD,  gerilimin düşürülmesi için Türkiye ve Mısır’ın Hamas’a baskı yapmasını istiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hamas’ın İsrail’e yaptığı roket atışını kınayarak bu krizde tüm sorumluluğun Hamas’a ait olduğunu savundu.

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, ”tehlikeli tırmanışı durdurmanın zamanının geldiğini” belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, onlarca Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarını İran’ın “şiddetle kınadığını” belirtirken, düzenlenen saldırıların “Siyonist rejimin vahşi doğasının bir göstergesi” olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suudi Arabistan’da düzenlenen bir basın toplantısında, bölgede ve Filistin toprakları içinde patlak veren şiddetle ilgili olarak Moskova’nın “son derece kaygılı” olduğunu ifade etti.

Türkiye’den ise ilk tepki Başbakan Yardımcısı Arınç’tan geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , İsrail ‘in Gazze’ye düzenlediği saldırıyı “bir facia” olarak niteleyerek, Türkiye ve İsrail’in hiç olmazsa birbirleriyle bu facianın veya saldırıların durdurulması konusunda görüşmesi gerektiğini söyledi.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.