DünyaManşet

‘İsrail ve Filistin topyekün bir savaşa sürükleniyor’

0
Fotoğraf: Eyad Tawil/AA

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Filistin‘in “topyekün bir savaşa doğru sürüklendiği” uyarısı yaptı.

Tüm tarafların gerginliği azaltma sorumluluğu taşıdığını ifade eden Wennesland, “Gazze’de yıkıma sürükleyen savaşın bedelini halk ödüyor” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, çarşamba günü (bugün) olağanüstü gündemle bir toplantı gerçekleştirecek.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

En az 35 kişi öldü

Euronews’in aktardığına göre İsrail’in yoğun bombardımanı altında olan Gazze Şeridi‘nde hayatını kaybedenlerin sayısı 35’e çıkarken, beş İsrail vatandaşı Hamas‘ın roket atışlarında öldü. Filistinli yetkililer, ölenler arasında 10 çocuk bulunduğunu duyurdu.

Gazze’den İsrail topraklarına atılan yüzlerce roketin çok büyük kısmı havada imha edildi. Demir kubbe savunma sistemini aşan roketlerin Aşkelon kentinde iki kişinin ölümüne yol açtığı açıklandı.

İsrail savaş uçakları Gazze’de 13 katlı bir binayı hedef aldı. Bina saldırı sonrası tamamen çöktü. Saldırının ardından Hamas misilleme olarak Tel Aviv’e 130’dan fazla roket fırlattı.

Saldırılar yoğunlaşacak

Saldırılarda yaşamını yitiren ve yaralanan kişi sayıları artarken Başbakan Binyamin Netanyahu Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonların yoğunlaştırılacağını açıkladı.

Hava saldırılarının gücü ve sıklığının artacağını belirten Netanyahu Hamas’ın “beklemediği yöntemlerle vurulacağını” ifade etti.

Lid’te olağanüstü hal

AA’nın geçtiği bilgilere göre çatışmalarda ölen bir Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların büyümesi üzerine İsrail’in Lid kentinde olağanüstü hal ilan edildi.

Netanyahu, İsrail polisi ile Filistinlilerin karşı karşıya geldiği Lid ve çevresindeki şehirlere, Batı Şeria’dan ek polis birliklerinin sevk edileceğini açıkladı.

Fotoğraf: AA

Cenazenin ardından Lid ve çevre şehirlerde polis ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda onlarca aracın ateşe verildiğini, bazı polislerin hafif yaralandı.

İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, “Polis, dünkü geniş çaplı olayların ardından Remle ve Lid başta olmak üzere ülkenin kuzey bölgelerinde olaylarla ilgili 150 şüpheliyi gözaltına aldı” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.