DünyaManşet

İsrail saldırılarını protesto eden Filistinliler genel grevde

0
Günlerdir İsrail‘in ağır saldırısına karşı direnmeye çalışan Filistinliler, bu ülkenin Gazze’deki hava saldırılarını protesto için genel greve gitti. Genel greve hem İsrail vatandaşı Filistinliler hem de Filistin Özerk Yönetimi kontrolündeki topraklarda yaşayanlar katılıyor. Filistin Özerk Yönetimi’nde okullar ve bazı kamu kuruluşlarının yanı sıra dükkanlar da kapatıldı.

BBC‘nin aktardığına göre, Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Mustafa Barguti, greve desteğin büyük olduğunu söyledi: “Bu grev çok anlamlı çünkü Filistinlilerin birliğini ifade ediyor. İster İsrail olarak adlandırılan 1948 topraklarında, ister Batı Şeria ve Gazze Şeridi gibi işgal altındaki topraklarda yaşasınlar… Hatta diasporada olsunlar” dedi.

Grevin ayrıca “barbarca bombardımana maruz kalan Gazze ile dayanışma” mesajı verdiğini belirten Barguti, “Gazze sirensiz, sığınaksız, elektriksiz, susuz” diye konuştu.

Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 61’i çocuk en az 212 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail’in hava saldırıları bu sabah da sürdü. İsrail yetkilileri ise Gazze’den düzenlenen roket saldırılarında ikisi çocuk 10 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Biden: Ateşkesi destekliyorum

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail ve Filistinliler arasında ateşkesi desteklediğini söyledi. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ABD’nin Mısır ve diğer ortaklarla ateşkes ile ilgili olarak görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi.

Ancak ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin “İsrail’e askeri operasyonları durdurması çağrısı yapan” bir bildirinin yayımlanmasını üçüncü kez engelledi.

Basın toplantısında gazetecilere konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaklaşımlarının sessiz ve yoğun bir diplomasi yürütmeye odaklandığını söyledi ve bu yolun daha yapıcı olacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün İsrail’le silah anlaşması yaptığını söylediği ABD Başkanı Joe Biden’a tepki göstermiş; “Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldın. Şimdi de ciddi manada orantısız bir saldırıyla Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şahadetine vesile olan bu olayda da siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz. Filistin toprakları kanla yıkanıyor, siz de buna destek veriyorsunuz” demişti.

BM: 47 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) ise İsrail’in Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için Kerem Şalom kapısının açılmasını kabul etmesini olumlu karşıladığını bildirdi. Örgüt, insani yardım sağlayan personelin giriş-çıkışı için Erez‘de de ikinci bir geçiş kapısının açılması çağrısı yaptı.

BM’ye göre Gazze’de İsrail’in saldırıları nedeniyle 47 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı, 130 bina da yıkıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.