DünyaManşet

#İspanyadevrimi

0

İspanyol gençler, “daha iyi yaşam koşulları ve insani bir yaşam” talebiyle isyan bayrağını çekti. Başkent Madrid’teki Puerta del Sol meydanına kamp kuran gençler, “İstediklerimizi alana kadar buradayız” diyor.

İspanya’nın başkenti Madrid’teki Puerta del Sol (Güneş Kapısı) meydanında kamp kuran yüzlerce genç, “sistem değişikliği” talep ediyor ve polis müdahalesine rağmen geri adım atmıyorlar.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek‘i devirmek ve hakları için başkent Kahire’deki Tahrir meydanına yerleşem Mısırlılar gibi, İspanyol gençler de Puerta del Sol’da kamp kurdu. Yaşam şartları Tahrir’deki protestoculardan daha iyi olan İspanya’daki gençler, 15 Mayıs’tan beri sokaklardaydı. Kamp uygulamasına ise önceki gün (18 Mayıs) geçildi.

Meydanda 24 saat nöbet tutan gençlere polis müdahale etti. Yerdeki eylemciler zorla kaldırmak isteyen polis, başarılı olamadı.

Protestocular, “İki partili sistemi, bankaların çıkarlarını ve yolsuzluğu destekleyen” mevcut siyasi sistem değişene ve “İnsani bir yaşamı ekonomik çıkarların önüne çıkaracak” yeni bir yönetim kuruluncaya dek eylemlerini sürdürecek.

Kendilerine Real Democracia (Gerçek Demokrasi) Hareketi veya 15 Mayıs’ta 50 kentte yapılan ve 20 bin kişinin katıldığı gösterilere atıfla M-15 olarak adlandıran eylemciler, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook’ta örgütlendi.

“Biz köle değiliz”

Dün (19 Mayıs) ayrıca, Barcelona, Valencia, Zaragoza, Palma de Mallorca, Granada ve Sevilla’da da yürüyüşler düzenlendi. Berlin ve Londra’daki İspanyol Büyükelçiliği’nde toplanan yüzlerce İspanyol, ekonomik krizin faturasının yoksul halka çıkarılmasını protesto etti. İspanyollar, Almanya’nın Hamburg, Leipzig ve Düsseldorf kentleriyle Paris, Roma ve Dublin’de de gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.

BBC’ye konuşan 30 yaşındaki Juan Lopez, “Sonunda İspanyollar da sokağa çıktı. Altı ay önce işimi kaybettim. Gençler gelecekleri için endişeli. Yüzde 43’lik işsizlik oranını kabullenemiyoruz. Bu sorunu çözmek toplumun birinci önceliği olmalı” dedi.

Meydandaki pankartlarda, “Biz köle değiliz”, “Alkol yok. Önceliğimiz: Devrim” yazıyor. meydandakilerin ihtiyaçları kolektif bir şekilde karşılanıyor, oturma eylemine ara verenler evlerine gidip yiyecek, içecek, battaniye gibi malzemeler getiriyor. Ülkede Pazar günü yerel seçimler yapılacak. (Bia)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.