Kategoriler: DünyaManşet

İspanya’da yol projesine karşı eylem: Burgos da direniyor!

İspanya’nın Burgos şehrinde geçtiğimiz cuma başlayan halk ayaklanmasının son bilançosu resmi makamları tarafından açıklandı; 40 kişi tutuklu, 11 polisin yaralandığı savunuluyor. Belediyenin yol yapım inşaatına karşı çıkan Burgos şehri sakinleri, ekonomik kriz döneminde kentsel dönüşüm için bu kadar para harcanmasına tepkili.

İspanya’nın kuzeyinde bulunan Burgos şehrinde, işçi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Gamonal Bölgesi’nde başlayan isyan dördüncü gününde. Geçtiğimiz cuma akşamı başlayan eylemlerde halk, Burgos Belediyesi’nin maliyeti yüksek yol planına karşı çıkıyor.

“Gamonal Bulvarı’na hayır” diyen gösterilerde 4. güne girildi.

Borç batağında milyon dolarlık proje

Vitoria Caddesi’ni yarı yarıya indirecek bir bulvar ve bir yeraltı otoprakı yapmak isteyen Burgos belediyesi’ni eleştiren kent sakinleri, yolun kenarındaki parkı yok edip yol kenarındaki bedava otopark alanlarının yerine paralı otoparkı zorunlu kılacak projeyi istemiyor. Eleştirilerin bir başka odak noktası da projenin maliyeti. 500 milyon dolarlık borcu olan Burgos Belediyesi, projenin13 milyon dolara mal olacağını planlıyor. Euronews’e konuşan bir Gamonal sakini durumu şöyle özetliyor: “Ülkece içinden geçtiğimiz kriz dönemini ve şehrimizin borçlarını düşündükçe, bu durumu içler acısı buluyorum”.

Burgos belediye başkanı Javier Lacalle ise projeyi halkın seçtiği iddiasında. Halk partisinin belediye başkanı olarak katıldığı ve kazandığı yerel seçimlerde “halkın %80’inin yol projesini desteklediğini” iddia eden Lacalle’a göre bu proje sosyalist parti ve halk partisinin ortak kararıyla hayata geçti.

Paralı otopraklar değil bedava yol

Cuma akşamı 300 kişiyle başlayan barışçıl eylemin, polis müdahalesi sonunda şiddet dozu tırmanmıştı. 17 kişinin tutuklanmasının üzerine kentliler eylemlere devam etmiş ve Pazar günü polis müdahalesinin artması sonucu 23 kişi daha tutuklanmıştı. Resmi makamlar 11 polis yaralandığını açıklarken göstericilerden kaç yaralı olduğuna dair net bir bilgi yok.

Şu anda yaşanan olaylar Vitoria parkında ilk değil. Geçmişi 2005 yılına giden eylemlerde otopark yapımına karşı, iki ay önce yine yol yapımı nedeniyle halk sokaklara dökülmüştü.

Penguenler İspanya’da

İspanya’nın geleneksel medyası eylemcileri “şiddet yanlısı göstericiler” olarak gösterirken, eylemciler proje durdurulana kadar protestolara devam etme çağrısı yaptı. Belediye başkanı Lacalle ise “yol inşaatının hiçbir şartta durmayacağı” açıklamasından vazgeçmiyor.

Burgos eylemiyle ilgili gelişmeleri, “twitter” üzerinden #Gamonal #Burgos # NoAlBulevar and #ardeBurgos #Gamonal #BulevarNo #GamonalResiste “hashtag” leriyle takip edebilirsiniz.

Haber: Gözde Kazaz
(Euronews, NYTimes, SpanishNewsToday, Yeşil Gazete)