‘İslami engizisyon mu yapıldı?’

Economist dergisi, Türkiye'de Ayşe Sucu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki görevinden alınmasıyla ilgili tartışmalara geniş yer ayırıyor.

Economist dergisi, Türkiye’de Ayşe Sucu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevinden alınmasıyla ilgili tartışmalara geniş yer ayırıyor.

Economist’in konuyla ilgili makalesi “Bu İslami bir engizisyonun sonucunda mı gerçekleşti?” sorusuyla başlıyor ve birçok kişinin Diyanet İşleri Başkanlığı Kadın Faaliyetleri Merkezi Müdürü Ayşe Sucu’nun görevden alınmasını bir çeşit engizisyon uygulaması olarak gördüğü belirtiliyor.

Dergi, sıkı bağlanmamış başörtüsü ve ilerici görüşleriyle Sucu’nun kadın hakları için bir dizi girişim başlattığını; Diyanet’in sembolü haline geldiğini ve görevden ayrılmasıyla aynı merkezde çalışan 28 kadının daha istifa ettiğini de belirtiyor.

Değerlendirmeye göre, Türkiye’de bazı gazeteler bu olayı, Batıcı Türklerle ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi arasındaki mücadelede bir başka dönemeç olarak görürken, bazıları ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i suçluyor.

‘Diyanet’in liberalliğinin sınavı’

Economist, Mehmet Görmez’in, selefi Ali Bardakoğlu’nun aksine, başörtüsü konusunda katı fikilere sahip olduğunun söylendiğini ve Ramazan Bayramı sırasındaki vaazında kurban kesimine karşı çıkan bazı kişileri eleştirdiğini de aktarıyor ve şöyle devam ediyor:

“Her zamanki gibi, Türkiye’nin resmi laikliği ile toplumun dindarlığının karışımı konusundaki gerçekler daha karmaşık. Örneğin bazılarına göre, Görmez, hadislerin yeniden tefsir edilmesini hedefleyen iddialı bir projenin arkasındaki isim. Görmez’in amacı, hadis olduğu belirtilen metinler arasında, kadın haklarını kısıtlayan bazılarını ayıklamak. Görmez’in kendi ifadesiyle bu tür metinler İslam’ın kendine özgü değerlerini muğlâklaştırıyor. Görmez’e yakın kişiler, onun evde eşine kahvaltı hazırlayan birisi olduğunu ve Ayşe Sucu’yu görüşleri yüzünden görevden aldığı iddialarının saçma olduğunu söylüyor.”

Economist’e göre, kısa süre öncesine kadar yarı-özerk statüde olan Diyanet’in hükümete bağlı hale getirilmesiyle birlikte kurum siyasi manipülâsyona daha açık hale gelmiş oldu. Mehmet Görmez’in liberalizminin gerçek sınavı da, Diyanet’in gayrı-müslimlere ve Alevilere de kapılarını açıp açmamasıyla belli olacak. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR