İşkencedere’de polis ve jandarma eşliğinde katliam başladı, halk ağaçlara çıktı

Cengiz İnşaat'ın sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek İşkencedere'de başlattığı inşaata halk karşı çıktı. Ağaca çıkan bir köylünün şu sözleri vadide yankılandı: 'Bir müteahhit şuradaki derede yüzen balıklarımızdan ,suyumuzdan daha değerli değildir.'

Haber: Gençağa Karafazlı

*

Rize‘nin İkizdere ilçesinde yer alan İşkencedere Vadisi‘nde AKP ile yakın ilişkileriyle tanına Cengiz İnşaat‘ın İyidere Lojistik inşaatına taş temini  için açılacak taş ocağı için çalışmalar başladı.

Yaklaşık bir aydır projeye karşı çadır nöbeti tutan vatandaşların itirazına rağmen şirket çalışanları sabah saatlerinde jandarma ve polis eşliğinde iş makinelerini getirdi.

‘Savaş alanına döndü’

Makinelerin çalışmasını durdurma isteyen yurttaşlar “Hiçbir para insan yaşamından değerli değildir. Vadimizi terk edin” çağrısında bulundu. Bölge halkı alanın adeta bir savaş alanına döndüğünü onlarca polis ve askerin getirildiğini söyledi.

Jandarmanın giriş çıkışları kapattığı İşkencedere Vadisi’ne yurttaşlar dağlardan yürüyerek vadiye inmeyi başardı.  Rize Nabız editörlerine ulaşan bilgilere göre çalışma yapan kepçeyi durdurmak için üzerine çıkan Musa Yılmaz ile jandarma arasında tartışmalar yaşandı.

Direnen yurttaşların yanında bulunan aslen İkizdere’li olan HDP İzmir milletvekili Murat Çepni de yurttaşlara destek vererek “tarih bunları yazacak bu halk hesap soracak” dedi

‘Sokağa çıkma yasağından faydalandılar’

İşkencedere Vadisi’nden görüntülerin paylaşıldığı videoda “Dün yurttaşlar buradan alkışlarla gönderdikleri iş makinesini bugün burada sokağa çıkma yasaklarından da faydalanarak Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları katliama başladılar. Yurttaşlar vadiye sokulmuyor. Vadiye giremeyen  bir çok yurttaş dağlardan yürüyerek şu an itibari ile vadiye gelmiş ve direnişe başlamış durumda” denildi.

‘Dün direndik bugün de direneceğiz’

Açıklamada “Tablo ortada böyle bir vicdansızlık böyle bir acımasızlık olamaz. Böyle bir doğa ve halk düşmanlığı olamaz. Bunları tarih yazdı ve yazacaktır. Bir müteahhit kar etsin diye bunca halk ve köy yok edilmeye ekosistemi doğa yaşam alanları yok edilmeye çalışılıyor” denildi ve şu ifadeler kullanıldı

Bu yapılanların hesabı mutlaka sorulacaktır bu böyle kalmayacaktır. Bu halk bunun hesabını mutlaka sorar. Bu katliama izin vermeyeceğiz bu süreç kolay bir süreç olmayacak. Dün direndik bugünde direneceğiz yarında direneceğiz”

Ağaçlara çıktılar

Vadide direnen yurttaşlardan Musa Yılmaz  katledilmek istenilen bir ağaca çıktı. Yılmaz’ın şu sözleri vadide yankılandı:

Bir müteahhit şuradaki derede yüzen balıklarımızdan ,suyumuzdan daha değerli değildir. Hiç bir para insanımızdan daha değerli değildir. Yaşam alanlarımıza dokunmayın. Yaşam alanlarımız terk edin yaşam alanlarımıza dokunmayın.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR