İklim ve EnerjiDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

İskandinav ülkelerinden koronavirüs sonrası yeşil çözümler

0

İskandinav Bakanlar Konseyi 30 Nisan’da ortak bir açıklama yaparak koronavirüs sonrası ekonomik toparlanmanın yeşil dönüşüm çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi.

İngiltere‘nin ertelenen COP26 hazırlıklarına koşulsuz desteklerini de ifade eden Konsey, yeşil yatırım seferberliği konusundaki işbirliğini tartıştı.

Rasmus Degnbol/AA

‘Yeşil çözümlere odaklanmak önemli’

İskandinav çevre bakanları, yaklaşan COP26’yı gözeterek, daha yüksek iklim hedefleri için koşulların mümkün olduğunca elverişli hale getirilmesi için çalışacaklarını ifade etti.

Danimarka İklim, Enerji ve Kamu Hizmetleri Bakanı Dan Jørgensen de bu konuda fikir birliği olmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı:

İklim için çok önemli bir kavşak noktasındayız. Yeşil çözümlere odaklanmamız kesinlikle çok önemlidir ve bugünkü toplantıdan gelen sinyallerden çok memnunum. Herkes, ekonomik toparlanma ile yeşil dönüşüm hakkında aktif olarak çalışmamız gerektiği konusunda ortak görüş bildirdi.

Danimarka’nın yeşil enerji, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında attığı önemli adımlar ise şöyle sıralandı: 

  • Danimarka adaları Bornholm ve Samsoe AB genelinde en sürdürülebilir yerleşim ödülünü kazandı.
  • Ülkede  geri dönüşümde tarihi bir rekor kırıldı. 2019’da cam şişe ve teneke kutuların yüzde 92’si geri dönüşüm için iade edildi. Depozito sistemine dahil olan 1,4 milyardan fazla şişe ve teneke kutu 2019 yılında geri dönüştürüldü.
  • Covid-19 krizi sırasında enerji verimliliği kapsamında büyük ölçekli enerji yenilenmesi projeleri hayata geçirildi.
  • Yeşil teknoloji ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 13.5 oranında büyüdü. Yalnızca geçen yıl, yeşil teknoloji ve sürdürülebilir çözümler ihracatı yüzde 20 oranında artarak toplam enerji teknolojisi ihracatının yüzde 72’sini oluşturdu.

You may also like

Comments

Comments are closed.