İklim KriziManşet

İrlanda iklim için acil durum ilan eden ikinci ülke oldu

0

İrlanda meclisinde sunulan İklim Eylem Raporu, oylamaya gerek duymadan kabul edildi. Yasa değişikliği önerisini parlamentoya getiren İrlanda Yeşiller Partisi lideri Eamon Ryan, kararı ‘tarihi’ diye niteledi.

İrlanda, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ‘iklim için acil durum’ ilan eden ikinci ülke oldu. Karar, İrlanda Yeşiller Partisi tarafından meclise sunulan İklim Eylem raporunun oylamaya gerek duyulmaksızın tüm taraflarca kabul edilmesi üzerine alındı. Yeni yasaya göre İrlanda, 2030 yılına kadar karbondioksit gazından tamamıyla kurtulmayı amaçlıyor.

İlk olarak Birleşik Krallık, iklim  aktivisti Greta Thunberg’un parlamentodaki konuşması ve haftalar süren iklim eylemlerinin ardından geçen hafta iklim acil durumu ilan etmişti. İrlanda’nın bu konuda Birleşik Krallık’ı takip etmesini memnuniyetle karşılayan Thunberg, sosyal medyadaki kutlama mesajında ‘Haberler çok güzel. Sıradaki kim’ diye yazdı.

BBC’nin haberi’ne göre, İrlanda’nın bazı belediyeleri, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele edebilmek için elektrikli otomobil merkezleri kurulması ve çevreye duyarlı sürdürülebilir evler yapılması sözü verdi.

İlan yetmez, harekete geçmek lazım

Parlamentoya getirdikleri önerinin kabul edilmesini ‘tarihi’ diye niteleyen İrlanda Yeşiller Partisi lideri Eamon Ryan, buna karşın acil durum ilanının, desteklenmesi gereken bir eylem olmadığı sürece hiçbir şey ifade etmediği konusunda hükümeti uyardı. Ryon, “Bu, hükümetin yapmak istemediği şeyleri yapması gerektiği anlamına geliyor” dedi.

İrlanda “iklim değişikliği performans endeksinde” 56 ülke arasında 48’inci sırada yer alıyor. Ülke, 40.84 – 60.65 puan aralığında olan Avrupa ortalamasının altında seyrediyor.

Euronews’e göre de siyasiler ve çevre örgütleri tarafından alkışlanan ‘iklim acil durumu’nun ne anlama geldiği ile ilgili kafası karışık olanların sayısı da bir hayli fazla. Solidarity/People Before Profit koalisyonundan Brid Smith acil durumunun çevreye dair kendi taleplerini karşılayıp karşılayamayacağını sosyal medya üzerinden sordu. Smith, “Madem ortada bir acil durum var, öyleyse petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının azaltılmasını ve toplu taşımanın ücretsiz olmasını içeren önerilerimiz de kabul edilecek mi?” diye yazdı.

İrlanda 2018 yılında, Portekiz ve Bulgaristan’dan sonra karbondiyoksit emisyonunu en çok azaltan üçüncü ülke olmuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.