DünyaManşet

Irkçı polis cinayetine sanat ve spor dünyasından tepkiler büyüyor

0

ABD’de George Floyd adlı siyah vatandaşın polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından patlak veren protestolar ülkenin geneline yayılırken, sanat ve spor dünyası da olaylara sessiz kalmadı.

Son olarak, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen Tony Ödülleri, “dünyadaki adaletsizliklere dikkat çekmek” için tamamen iptal edildi.

Broadway tiyatrosundan yetkililerin yaptığı açıklamada, “George Floyd, Ahmaud Arbery, Tony McDade ve Breonna Taylor’un anlamsız cinayetleri için hepimiz üzgün ve öfkeliyiz. Toplumumuza nüfuz etmeye devam eden ırkçılık ve adaletsizlikler yüzünden cesaretimizi kırıyor” denildi.

Liverpool, George Floyd için diz çöktü

Liverpool’da futbolcular, ABD’nin Minneapolis kentinde ırkçı polisler tarafından katledilen George Floyd’u unutmadı. Irkçılığı protesto eden futbolcular antrenman yaptıkları Anfield Stadı’nın ortasında diz çökerek Floyd’u andı. Kulübün sosyal medya hesabından fotoğrafla birlikte, “Birlik olmak kuvvetli olmak demektir” mesajı paylaşıldı.

29 oyuncunun yer aldığı anmanın fotoğrafı, “Birlik olmak kuvvetli olmak demektir” mesajı ve #siyahlarınhayatıdeğerlidir etiketi ile paylaşıldı

FIFA: Olayın hassasiyeti göz önüne alınmalı

FIFA ise yaptığı açıklamada, George Floyd’un öldürülmesine tepki gösteren oyuncular hakkında cezalar verilmesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Oyunun kuralını belirleyen ve yöneten tarafların, futbolculara ceza verilmesi konusu gündeme geldiğinde ortak sağduyu ve olayın içeriğinin hassaslığını göz önüne almasını istiyoruz.

Borussia Dortmund’da forma giyen İngiliz futbolcu Jadon Sancho, Paderborn ile oynadıkları lig maçında attığı gol sonrası formasının altına giydiği ve üzerinde, “George Floyd için adalet” yazan tişörtü kameralara göstermiş ve formasını çıkardığı için sarı kartla cezalandırılmıştı.

Bundesliga’da Schalke 04 forması giyen ABD’li futbolcu Weston McKennie maça, “George için adalet” yazılı pazubendiyle çıkmış, Borussia Mönchengladbach’ın forveti Marcus Thuram da spor tarihinin en önemli protestolarından birini sergileyen eski Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick’in diz çökme hareketini, attığı golün ardından tekrar etmişti.

Bu olayların ardından Almanya Futbol Federasyonu, “Sahada politik, dini veya bireysel görüş sergilenemez” kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle bu futbolculara ceza verilip verilmeyeceği konusunu görüşmek üzere toplanma kararı almıştı.

Michael Jordan: Sadece kızgınım

NBA tarihinin gelmiş geçmiş en önemli oyuncularından biri olan Michael Jordan, Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

Ülkemizde siyahlara karşı kökleşmiş ırkçılık ve şiddete dikkat çekenlerin yanındayım. Artık yeter. Çok üzgünüm, gerçekten incindim ve sadece kızgınım.

Daha önce de Los Angeles Lakers’ın yıldız oyuncusu LeBron James “Nefes alamıyorum” yazan tişörtüyle fotoğrafını paylaşarak tepkisini ortaya koymuştu.

Tenisçi kadınlar da tepki gösterdi

Cinayete bir tepki de tenisçi kadınlardan geldi.

Japon tenisçi Naomi Osaka sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, insanlığın, sessiz kalmanın ihanet olduğu bir dönemde olduğunu söyledi ve “silahsız bir adamın öldürülmesi hakkında paylaşımda bulunmadan yağmalamalar hakkında paylaşımda bulunmayı” eleştirdi.

ABD’li tenisçi Serena Williams ise bir video paylaşarak “Amerika‘da hiç bir problem yokmuş gibi davranma. Irkçılığa görmezlikten gelme” diye yazdı.

16 yaşındaki Amerikalı genç yıldız Coco Gauff ise, “Sessiz kalmak zalimin tarafını seçmektir” sözleriyle tarafı ortaya koydu.

Eski boksör cenaze masraflarını üstlendi

Formula 1‘deki ilk siyah sürücü olan, Mercedes‘in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, yarışlardaki isimlerin sessizliğini eleştirdi:

Aranızda sessiz kalanları görüyorum. Bazılarınız en büyük yıldızlarsınız ve bu adaletsizliğin ortasında sessiz kalıyorsunuz. Beyazların baskın olduğu bir spor dalı olan benim endüstrimden herhangi birinden ses seda yok.

Hamilton paylaşımında Formula 1’de az sayıdaki siyahtan biri olduğunu ve “yalnız” hissettiğini söyleyen Hamilton “Kalplerimizde ırkçılık ve nefretle doğmadık, bunlar bize öğretildi” dedi.

Öte yandan eski boksör Floyd Mayweather‘in Floyd’un cenaze masraflarını üstleneceği öğrenildi. Mayweather’e ait şirketin yöneticisi Leonard Ellerbe, yaptığı açıklamada, eski boksörün George Floyd’un ailesiyle irtibata geçtiğini ve ailenin cenaze masraflarının karşılanması teklifini kabul ettiğini kaydetti.

Sanat dünyası da tepkili: Spotify’dan sekiz dakika 46 saniyelik ‘sessiz parça’

Bugün sosyal medyada #BlackoutTuesday (Salı Karartması) adıyla başlatılan kampanyaya pek çok ünlü isim de katıldı. Türkiye’den de pek çok sosyal medya kullanıcısının katıldığı sosyal medya eylemi kapsamında Twitter ve Instagram’da şu ana kadar 2 milyondan fazla “siyah sekans” paylaşıldı.

#BlackoutTuesday protestosu ilk olarak müzik endüstrisinde başladı.  Spotify, Apple Music gibi müzik platformları #BlackLivesMatter protestolarıyla dayanışmak amacıyla 2 Haziran tarihinde yalnızca siyah müzisyenlerin ve toplulukların müziklerini öne çıkaracaklarını açıkladı. . Platformlar protestolara destek amacıyla özel çalma listeleri hazırladı, Spotify bu listelere, polisin Floyd’un boğazına bastırdığı sekiz dakika 46 saniyelik süreye dikkat çekmek için sekiz dakika 46 saniyelik bir “sessiz parça” ekledi. 

Cinayete bir tepki de sinema dünyasından geldi. Cannes Film Festivali’ne seçilen ilk siyah jüri başkanı Spike Lee, Floyd ve polis tarafından öldürülen bir diğer isim olan Eric Garner‘ın odağında olduğu bir kısa film çekti. “3 Brothers: Radio Raheem, Eric Garner And George Floyd” adlı kısa film, polis tarafından öldürülen üç kişiye odaklanıyor.

Lee, katıldığı bir programda protestolar sırasında yaşanan yağma ve kundaklama gibi olaylarla ilgili olarak “Yaşanan tüm bu diğer şeyleri onaylamıyorum ama insanların bunu neden yaptığını anlayabiliyorum” dedi.

Rihanna ve markasından protestolara destek

#BlackoutTuesday  kapsamında paylaşımlarda bulunanlardan biri de Barbadoslu ünlü şarkıcı Rihanna. Rihanna, Twitter paylaşımında “Hiçbir şey almıyoruz, hiçbir şey de satmıyoruz!” diyerek kendi markası olan Fenty‘nin 2 Haziran’da çalışmadığını ve ülke çapında eylemlere destek verdiğini duyurmuş oldu.

Desteğini sosyal medyayla sınırlamayan ünlüler de oldu. Şarkıcı Ariana Grande ve model Emily Ratajkowski‘nin aralarında olduğu ünlü isimler eylemlere bizzat katıldı.

Emily Ratajo

Emily Ratajkowski

ABD müzik endüstrisinin divası, Floyd’un katlinin her renkten insanı umutsuzluğa sürüklediğini, gerçek adaletin yerini bulması gerektiğini söylerken, genç yeteneği, kolluk kuvvetlerinin siyahları hedef almasına odaklanılmasına itiraz eden beyazlara küfürle karışık sert tepki gösterdi.

Rapçi eşi Jay-Z ile birlikte siyahlara yönelik polis şiddetinin protesto edildiği gösterilere katılan ve bu gösterilerde gözaltına alınanların kefaletlerini ödeyen şarkıcı, 30 Mayıs’ta Instagram hesabından bir video paylaştı.

George Floyd için adalete ihtiyacımız var. Gündüz gözü işlenen cinayete hepimiz tanıklık ettik” diyen Beyonce,  şunları söyledi: Kırıldık ve tiksinti duyduk. Bu acıyı normalleştiremeyiz. Sadece renkli insanlardan söz etmiyorum. Beyaz, siyah, kahverengi ya da arada herhangi bir şey olun, eminim ki, şu an Amerika’da devam etmekte olan ırkçılık karşısında umutsuzluk hissediyorsunuz.”

Beyonce, şimdiye dek 6.7 milyondan fazla kez görüntülenen paylaşımında, Floyd’un ölümünden sorumlu tüm yetkililer hakkında daha ağır suçlamalarda bulunulmasını talep eden dilekçenin imzalanması çağrısı yaptı ve kampanyanın linkini verdi. 

Eilish’den beyazlara: Kahrolası çenenizi kapayın 

Grammy‘de en büyük dört ödülü birden kazanan ilk kadın ve en genç şarkıcı olarak tarihe geçen Billie Eilish de protestoların en önemli slogna olan “Black Lives Matter” (Siyahların yaşamı değerlidir)sloganına karşı  “Tüm hayatlar önemlidir itirazını getiren beyazlara tepki gösterdi. 

Instagram’dan paylaşımda bulunan 19 yaşındaki şarkıcı, kolluk kuvvetlerinin siyah insanları hedef almaya devam etmesinden dikkati başka yöne çekmeye çalışan bir beyaz insan daha görürse ‘aklını kaçıracağını’ dile getirdi.

Kahrolasıca çenenizi kapayacak mısınız” diyen Eilish,  şöyle devam etti:

View this post on Instagram

#justiceforgeorgefloyd #blacklivesmatter

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

Sizin yaşamlarınızın değersiz olduğunu söyleyen yok. Hayatlarınızın kolay olduğunu söyleyen yok. Sizin hakkınızda bir şey söyleyen de yok. Siz p..tlar hepiniz her şeyi kendinizle ilgili bir şeye dönüştürmekten başka şey yapmıyorsunuz. Bu, sizin hakkınızda bir mesele değil. İhtiyacı olan siz değilsiniz. Tehlikede olan siz değilsiniz.”

Şimdiye dek 5.1 milyondan fazla kez görüntülenen paylaşımında, beyazlara, “İsteyin ya da istemeyin, ayrıcalıklısınız” diye seslenen Eilish, Toplum sırf beyazsınız diye size ayrıcalık veriyor. Yoksul olabilirsiniz, zor hayatlar sürüyor olabilirsiniz, yine de teninizin rengi size farkında olduğunuzdan daha fazla ayrıcalık veriyor” dedi 

Beyaz ayrıcalığının beyazlara ‘ten renkleri nedeniyle hayatta kalıp kalmayacaklarına dair endişelenmek zorunda kalmadan’ yaşamalarını sağladığını söyleyen genç sanatçı, “Tüm hayatlar önemliyse, o zaman neden siyah insanlar sırf siyah oldukları için öldürülüyor. Niye göçmenler zulme uğruyor? Niye beyazlara diğer ırklardan insanlara sunulmayan fırsatlar sağlanıyor?” diye sordu.

Genç şarkıcının paylaşımını övüp yorum yapanlar arasında Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Ty Dolla Sign, Ava DuVernay, Joan Smalls gibi yıldızlar da vardı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.