DünyaManşet

Irene kasırgası 8 can aldı

0

ABD‘de Irene Kasırgası New York’a ulaştı. Virginia ve Kuzey Carolina eyaletlerinde de seller ve çatıların uçmasıyla büyük hasarların yaşandığı ülkede, kasırga nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti.

Karayıp ülkelerinde ağır hasara yol açan kasırga bu sabah Kuzey Carolina eyaletini etkisi altına almaya başladı.  Amerika’nın Atlantik Okyanusu kıyıları boyunca kuzeye doğru ilerleyen kasırga saatte 150 kilometre hızla esen rüzgârlar sağanak yağışlarla deniz kabarmasına ve su baskınlarına sebep oluyor. Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde sekiz kişi, fırtına nedeniyle devrilen ağaçların evleri ve içinde bulundukları otomobiller üzerine düşmesi sonucu hayatlarını kaybetti.

Gücünü biraz yitirmesine rağmen kasırga nedeniyle kıyı bölgelerinin çoğunda zorunlu tahliye devam ediyor. Güneyden itibaren kasırganın yolu üzerindeki Kuzey Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey ve New York eyaletlerinde acil durum ilan edildi.

Bu bölgedeki havaalanlarının çoğu kapatıldı, tren seferleri iptal edildi. New York kentinde metro ve diğer kent içi ulaşım sistemleri çalışmıyor.

İrene kasırgasının çok tehlikeli olduğunu söyleyen Başkan Barack Obama,  federal kurumları teyakkuz durumuna geçirdi. Kasırga nedeniyle bazı yerlerde zorunlu olmak üzere kıyı kentleri tahliye edildi, yüz binlerce turist evlerine geri döndü. Amerika’nın Atlas Okyanusu filosunu bulunduğu Norfolk’da, savaş gemileri, kasırgaya limanda yakalanmamak için denize açıldı.

Amerika Kasırga Merkezi, İrene’in metrekareye 25 ile 50 santim arasında yağış getireceğini tahmin ediyor. Yetkililer, Florida’dan Maine’e kadar tüm kıyı eyaletlerine sel ve su baskını uyarısında bulundu. Kıyı kentlerini bekleyen en ciddi tehlike, rüzgârdan çok, kasırgadan ötürü deniz seviyesinin kabarıp birkaç metre yükselmesi.

Kasırga saatte 25 km hızla kuzeye doğru ilerlerken önündeki kıyı kentleri boşaltılıyor.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kentin tarihinde ilk kaz deniz seviyesindeki tüm semtlerin zorunlu tahliyesine karar verdi. Hastane ve huzur evleri boşaltıldı, New York Borsasının bulunduğu Wall Street trafiğe boşaltıldı. New York metrosu da tarihte ilk kez durdu, Kennedy, La Guardia ve Newark havaalanları trafiğe kapandı. Kıyı bölgelerindeki uçuşların çoğu iptal edildi, tren seferleri askıya alındı.

Washington’da ise yeni Martin Luther King anıtının Pazar günü yapılacak açılış töreni iptal edildi. Törene Başkan Obama da katılacaktı.

Bahama adaları, Porto Rico ve Dominik Cumhuriyetinde ağır hasara yol açan Irene, son üç yıldır Amerika’yı tehdit eden ilk ciddi kasırga.

(Voa)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.