DünyaManşet

İran Meclisi ve Humeyni Türbesi’nde canlı bombalı, silahlı saldırı; saldırıyı IŞİD üstlendi, en az 7 ölü!

0

İran’ın başkenti Tahran’da bugün iki noktada kalaşnikofların da kullanıldığı canlı bomba saldırısı düzenlendi. İlk saldırı İran Meclisi’nde gerçekleşirken ikinci saldırı yaklaşık yarım saat sonra Ayetullah Humeyni Türbesi önünde düzenlendi. İran basınına göre saldırılarda 7 kişi yaşamını yitirdi.

İran’ın başkenti Tahran’da, İslami Şûra Meclisi ve Ayetullah Humeyni’nin türbesine silahlı ve canlı bombalı saldırı düzenlendi. Her iki saldırının da 4’er kişiden oluşan iki terörist timin düzenlediği belirtildi. İkinci saldırının canlı bomba eylemi olduğu bildirildi. Tasnim haber ajansının haberine göre, “Meclis’te yedi kişinin öldüğü” belirtildi.

IRNA ise sekiz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölenlerden birinini Meclis’teki koruma görevlisi olduğu kesinleşti. En az sekiz kişinin rehine alındığı kaydedildi. Ayrıca kendini türbede patlatan canlı bombanın kadın olduğu bildirildi. Reuters haber ajansı ise İran parlamentosundaki saldırganın üzerindeki bombalı yelekle intihar saldırısı gerçekleştiğini duyurdu. İran’dan yapılan ilk resmi açıklamada, saldırıların terörist gruplar tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. IŞİD, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi’nde düzenlenen saldırıyı üstlendi. İran İstihbarat Bakanlığı, saldırılardan önce yapılan operasyonda bir terörist timinin yakalandığını açıkladı.

Tesnim Haber Ajansı muhabiri Meclis’in kapatıldığını ve milletvekillerinin çıkışına izin verilmediğini bildirdi. Ayrıca İran’ın resmi haber ajansı Press Tv silah seslerinin kesildiğini ama iki saldırganın henüz yakalanmadığını söyledi.

İlk saldırı Meclis’e

Sputnik Haber Ajansı’nın abonelerine servis ettiği haberde ise söz konusu saldırıda yaralanan iki kişinin de milletvekili olduğu aktarıldı. Tahran Milletvekili İlyas Hezreti saldırganlardan ikisinin kalaşnikof, birinin ise tabanca taşıdığını açıkladı. Saldırganların Meclis’e kadın kılığında girdiği belirtildi.

Meclis’teki saldırıda 7 kişinin öldüğü iddia edilirken 8 kişinin de rehine alındığı kaydedildi. Son olarak Meclis’te bulunan saldırganın canlı bomba olarak kendini patlattığı belirtildi.

Bir saldırı da Humeyni’nin anıt mezarında

Tahran’ın güneyinde bulunan Humeyni’nin türbesinde canlı bomba saldırısı düzenlendi. Reuters’a göre Humeyni’nin türbesine ise 4 saldırgan girmeye çalıştı. Saldırganlardan birinin intihar bombacısı olduğu öğrenildi. Press TV, Humeyni’nin türbesine saldıranlardan birinin ise siyanür içerek intihar ettiğini aktardı. Canlı bombanın kadın olduğu bildirildi. Diğer saldırganın da öldürüldüğü bilgisi geldi.

Türbedeki saldırıda en az 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

Reuters muhabiri: Devrim Muhafızları güçlenecek

CNN Türk’te canlı yayına katılan Reuters muhabiri Perisa Hafizi şunları söyledi:

“Bu konu İran’da olayları karıştıracak. Devrim Muhafızları güçlenecek ve baskı artacak.”

IŞİD saldırıyı üstlendi

IŞİD, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi’nde düzenlenen saldırıyı üstlendi. IŞİD’e ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, “Tahran’ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı” ifadesi kullanıldı.

Tahran Valiliği’nden açıklama

Humeyni Türbesi’ndeki saldırıyla ilgili Tahran Valiliği’nden de açıklama yapıldı. Açıklamada, saldırganlardan birinin Humeyni Türbesi önünde üzerindeki bombayı patlatarak bir işçinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olduğu belirtildi.

İran’dan resmi açıklama

Başkenti Tahran’da düzenlenen eş zamanlı saldırıyla ilgili İran’dan ilk resmi açıklama geldi. İran İstihbarat Bakanlığı saldırıların terörist gruplar tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu.

“Saldırılardan önce operasyon düzenledik”

İran İstihbarat Bakanlığı Tahran’da düzenlenen terörist saldırılar öncesi başka bir grup teröristi etkisiz hale getirdi. İran İstihbarat Bakanlığı bu sabah Tahran’da gerçekleşen çifte saldırı öncesi bir grup teröristi etkisiz hale getirdiğini açıkladı. İstihbarat Bakanlığı henüz operasyonun detaylarına ilişkin bir açıklama yapmadı. İstihbarat Bakanlığı Antiterör Genel Müdürü’nün yaptığı açıklamada etkisiz hale getirilen bu teröristlerin 3 operasyon planladıkları belirtildi.

“Siyanür içerek intihar etti”

Press TV, Humeyni’nin türbesine saldıranlardan birinin siyanür içerek intihar ettiğini aktardı.

“Suudi Arabistan bunu yapıyor”

Yaşanan saldırıları Habertürk TV’ye değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Suudi Arabistan açık açık söylüyor. Çok üst düzey bir yetkili, savaşı İran’ı taşıyacağız demişti. Suudi Arabistan bu konuda tecrübelidir. Suudi Arabistan bunu yapıyor. Her ne kadar İran yönetimi kapalı bir rejim de olsa, internet çağında haber alınabiliyor ama biraz daha sağlıklı bilgiler almamız lazım. İran’ın şahin bir yönetim anlayışı var. Bu hem mezhep hem de milliyetçilikle beslenen bir anlayış. Bu terör saldırısından sonra nasıl bir tavır sergileyecekleri önemli. Ben çatışmanın devam edeceğini düşünüyorum. İki seçenek var. Biri Suudi Arabistan’a mesaj vermek diğeri Amerika’ya mesaj vermek” ifadelerini kullandı.

(Cumhuriyet, ABC, T24)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.