İran çekirge istilasına karşı askeri birlikleri hazırlıyor

Bu yıl da çekirgelerle başı belada olan İran, çareyi bir kez daha ordudan personel ve araç almakta bulabilir.

İran, çekirgelerle olan mücadelesinin ikinci yılında bir kez daha ordudan yardım almak zorunda kalabilir. Tarım Bakanlığı‘ndan bir yetkili, geçen cuma, ülkenin güneyini istila eden çekirgelerin ekinleri yok ederek yedi milyar doların üzerinde zarara yol açtığını söyledi.

Bunun, son on yıllardaki en şiddetli çekirge istilası olduğu düşünülüyor. Koronavirüs salgınından darbe almış olan ve petrol ihracatında büyük düşüşün yaşandığı İran’da, dışarıya mal götürecek gemilere salgın dolayısıyla kısıtlama getirilmesi de, ülkenin ABD yaptırımlarını daha ağır hissetmesine yol açıyor.

‘200 bin hektarlık alana saldırdılar’

Bakanlığa bağlı Bitki Koruma Kurumu’nun (PPO) sözcüsü Muhammed Rıza Mir, yarı resmi haber ajansı ILNA‘ya çöl çekirgelerinin ülkenin 31 eyaletinden yedisinde, toplam 200 bin hektar büyüklüğünde meyve bahçesine ve ekilebilir araziye saldırdığını söyledi. Mir’e göre, bu istila yayılırsa büyüklük bir milyon hektara çıkabilir.

Ordunun çöl çekirgeleriyle mücadelede zor ulaşılabilir alanlarda kullanılmak üzere arazi araçlarını hizmete sunmayı vaat ettiğini söyleyen Mir, geçen yıl ordudan gelen personel ve araç yardımının büyük faydası olduğunu belirtti.

Mir konuyla ilgili fazla vermedi ancak çekirge karşıtı operasyonların şimdiye kadar olası zararları önlediğini belirtti.

‘Maliyeti 7.4 milyar doları bulabilir’

PPO’nun başındaki isim Muhammed Rıza Dargahi de Financial Times‘a konuşarak geçen ay çekirge sürülerinin, İran’ın altı bölgesinde 1.250 trilyon riyal değerinde (yaklaşık 7.4 milyar dolar) tarım ürününü tehdit ettiğini söyledi.

Pakistan'da çekirge istilası
Pakistan’da çekirge istilası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), komşu Pakistan‘da çekirgelerin yalnızca kışlık ekine vereceği olası zararın maliyetinin 2.2 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR