DünyaDoğaManşet

İran çekirge istilasına karşı askeri birlikleri hazırlıyor

0

İran, çekirgelerle olan mücadelesinin ikinci yılında bir kez daha ordudan yardım almak zorunda kalabilir. Tarım Bakanlığı‘ndan bir yetkili, geçen cuma, ülkenin güneyini istila eden çekirgelerin ekinleri yok ederek yedi milyar doların üzerinde zarara yol açtığını söyledi.

Bunun, son on yıllardaki en şiddetli çekirge istilası olduğu düşünülüyor. Koronavirüs salgınından darbe almış olan ve petrol ihracatında büyük düşüşün yaşandığı İran’da, dışarıya mal götürecek gemilere salgın dolayısıyla kısıtlama getirilmesi de, ülkenin ABD yaptırımlarını daha ağır hissetmesine yol açıyor.

‘200 bin hektarlık alana saldırdılar’

Bakanlığa bağlı Bitki Koruma Kurumu’nun (PPO) sözcüsü Muhammed Rıza Mir, yarı resmi haber ajansı ILNA‘ya çöl çekirgelerinin ülkenin 31 eyaletinden yedisinde, toplam 200 bin hektar büyüklüğünde meyve bahçesine ve ekilebilir araziye saldırdığını söyledi. Mir’e göre, bu istila yayılırsa büyüklük bir milyon hektara çıkabilir.

Ordunun çöl çekirgeleriyle mücadelede zor ulaşılabilir alanlarda kullanılmak üzere arazi araçlarını hizmete sunmayı vaat ettiğini söyleyen Mir, geçen yıl ordudan gelen personel ve araç yardımının büyük faydası olduğunu belirtti.

Mir konuyla ilgili fazla vermedi ancak çekirge karşıtı operasyonların şimdiye kadar olası zararları önlediğini belirtti.

‘Maliyeti 7.4 milyar doları bulabilir’

PPO’nun başındaki isim Muhammed Rıza Dargahi de Financial Times‘a konuşarak geçen ay çekirge sürülerinin, İran’ın altı bölgesinde 1.250 trilyon riyal değerinde (yaklaşık 7.4 milyar dolar) tarım ürününü tehdit ettiğini söyledi.

Pakistan'da çekirge istilası

Pakistan’da çekirge istilası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), komşu Pakistan‘da çekirgelerin yalnızca kışlık ekine vereceği olası zararın maliyetinin 2.2 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.