İklim KriziManşet

IPCC yazarı uyardı: Emisyonları durdurmazsak gelecekte daha çok sel ve kuraklık yaşanacak

0

Hükümetlerarası İklim Değişikliği (IPCC) raporu yazarlarından Hamburg Üniversitesi İklim Araştırmacısı Dirk Notz, IPCC tarafından yayınlanan son rapora ilişkin açıklamalarda bulundu.

Raporun iklim değişikliğinin insanların hayatını nasıl etkileyeceğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirten Notz, “Gelecek yıllarda karbondioksit salımını çok hızlı bir şekilde durdurmazsak, aşırı hava olayları, seller, kuraklıklar ve sıcaklıklar yaşanacak. Üstesinden gelmemiz gereken daha çok zorluk olacak” uyarısını yaptı.

‘Hızlı bir şekilde harekete geçilmeli’

Raporun çok açık bir mesaj verdiğini belirten Notz, AA’ya yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için mümkün olduğunca hızlı şekilde harekete geçme zamanının geldiğinin vurguladı.

Notz, iklim değişikliğine karşı insanların elinden gelen her şeyi denemesi gerektiğini belirterek, “Bence tek bir kişinin gerçekten sahip olabileceği en büyük ve en önemli etki politika yapıcılara bu değişikliği istediğini söylemektir. Bu nedenle iklim için güçlü planı olan partilere oy vermenin küresel ısınmayı yavaşlatmak isteyen bir kişinin yapabileceği en büyük ve en güçlü şey olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Eylem varsa umut var

Hala umut olduğuna işaret eden Notz, “Gezegenin her yerinde yaşanan aşırı hava koşullarının, insanların çok rahatsız edici bir iklim durumuna girdiğimizi anlamasına ve neyin tehlikede olduğunu görmelerine yardımcı olacağını umuyorum. Bana çok umut veren ikinci şey, son iki yılda gezegenin her yerindeki hareketle birlikte gördüğümüz değişim” diyerek öğrencilerin başlattığı okul grevlerine dikkat çekti. .

Notz, “Bence, bundan önceki 30 yıl ile karşılaştırıldığında, toplumun son iki yılda bu sorunların farkına varma hali, birlikte hareket ederek küresel ısınmanın kötü sonuçlarından kaçınabileceğimiz konusunda bana çok fazla umut veriyor” ifadelerini kullandı.

‘Önlemler etkisini ilerleyen zamanda gösterecek’

Notz, ülkelerin sanayileşmesi konusunda Avrupa veya ABD’de yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, ülkelerin “fosil yakıt çağını” atlayarak doğrudan “yenilenebilir enerji çağına” geçebileceğini ifade etti.

İklim değişikliği ve küresel ısınmayla ilgili en büyük sorunun sistemin alınan önlemlere nispeten yavaş tepki vermesi olduğunu aktaran Notz, “Gelecek 20 yıl içinde hala bir şeyleri değişebiliriz çünkü şimdi neyi değiştirirsek değiştirelim ancak 20 veya 30 yıl içinde gerçekten ölçülebilir olacak. İklimin korunması söz konusu olduğunda en büyük zorluklardan biri bu.” dedi.

Notz, 2050’de dünyanın nasıl olacağına da değinerek, alınan eylemlere bağlı olarak deniz suyu seviyesinin 20 ila 30 santimetre daha yüksek olabileceğini, sıcaklığın 1,5 derece daha fazla olabileceğini ve daha az buzulun olabileceğini anlattı.

Aşırı hava olayları daha olası

Dünya genelinde yaşanan orman yangınlarını da değerlendiren Notz, orman yangınlarının normal olduğunu ancak hava koşullarının yangınları daha kolay çıkabilir hale getirdiğini aktardı.

Notz, iklim değişikliğinin aşırı doğa olaylarını çok daha olası hale getirdiğinin altını çizdi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.