İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş tarafından Yeşil Gazete için kaleme alınan değerlendirme yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz.
***
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 1. Çalışma Grubu’nun 12. ve IPCC’nin 36. Genel Kurul toplantıları, 23-26 Eylül 2013 tarihleri arasında Stockholm’de yapıldı. Hazırlıklarına 2009 yılında başlanan IPCC 1. Çalışma Grubu’nun 5. Değerlendirme Raporu’na katkısı niteliğindeki İklim Değişikliğinin Fiziksel Bilim Temeli Raporu’nun Politikacılar İçin Özet raporu, 23-26 Eylül 2013 tarihleri arasında Stockholm’de yapılan IPCC 1. Çalışma Grubu’nun 12. ve IPCC 36. Genel Kurul toplantıları sırasında gerçekleştirilen kısa ama çok yoğun tartışma ve çalışmalar sonunda 27 Eylül sabaha karşı saat 05: 00’de tamamlandı ve kabul edildi. Rapor, aynı gün, hem Stockholm’de hem de başta İstanbul olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde IPCC ile aynı saatte gerçekleştirilen basın toplantılarıyla dünyaya ve kamuoyuna duyuruldu.
Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen katıldığım toplantı süresince, Türkiye adına raporun çeşitli konularına ilişkin birçok kere söz alma, görüş, eleştiri ve önerilerimi sunma olanağını buldum. Bu kapsamda, IPCC’nin söz konusu toplantıları sırasında yaptığım konuşmalarda, hem doğrudan raporun fiziksel iklim sisteminde gözlenen ve gelecek için beklenen model kestirimleri ve iklim değişikliğinin fiziksel bilim temeli konularında bilimsel açıdan daha iyi olmasını sağlamaya, hem de yeni raporun politikacılara mesajının en doğrudan ve en anlaşılır biçimde yazılmasına çalıştım (1).
Bu makalede, IPCC 5. Değerlendirme Raporu’na (IPCC AR5) katkı çerçevesinde IPCC 1’nci Çalışma Grubu’nca hazırlanan, İklim Değişikliğinin Fiziksel Bilim Temeli Politikacılar İçin Özet raporunun ana mesajları (burada kalınlaştırarak gösterildi) ile 1. Çalışma Grubu raporunun ana bölümlerindeki öne çıkan önemli bulgu ve değerlendirmeler, kısa ve öz olarak aşağıdaki satırlarda özetlenmiştir.
1. İklim Sisteminde Gözlenen Değişiklikler
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, küresel iklimdeki ısınma kesindir ve 1950li yıllardan beri iklimde gözlenen değişikliklerin çoğu on yıllardan bin yıllık bir zaman dönemine kadar daha önce hiç görülmemiş düzeydedir. Bu dönemde, atmosfer ve okyanuslar ısınmış, kar ve buz tutarları azalmış, ortalama deniz düzeyi yükselmiş ve sera gazlarının atmosferdeki birikimleri artmıştır.
1.1 Atmosfer
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, geçen 30 yılın her 10 yılı, yeryüzünde 1850’den beri kaydedilen küresel sıcaklık verileri için hesaplanan tüm on yıllık dönemlerden ardışık bir biçimde daha sıcak olmuştur (2). Çözümlenen dolaylı eski iklim verileri, Kuzey Yarım Küre’de 1983 – 2012 döneminin olasılıkla son 1400 yılın en sıcak 30 yıllık dönemi olduğunu (orta güvenirlik) göstermektedir.
1.2 Okyanuslar
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, küresel okyanuslardaki ısınma iklim sisteminde biriken enerjideki artışı denetlemektedir. Bu kapsamda, 1971 – 2010 döneminde okyanuslarda biriken enerjinin % 90’dan fazlası (yüksek güvenirlik) küresel okyanus ısınmayla bağlantılıdır. Üst okyanus (0 – 700 m) 1971 – 2010 döneminde kesin olarak ısınmışken, 1870’ler ve 1971 arasında olasılıkla ısınmıştır.
1.3 Buzküre
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, Grönland ve Antarktik buz kalkanları geçen 20 yıllık dönemde kütle kaybetmekte, buzullar (dağ vadi ve takke buzulları, vb.) neredeyse küresel ölçekte küçülmeyi sürdürmekte, Arktik deniz buzu ve Kuzey Yarımküre ilkbahar kar örtüsü alansal olarak azalmasını sürdürmektedir (yüksek güvenirlik).
1.4 Küresel deniz düzeyi
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, 19’ncu yüzyıl ortasından beri gözlenmiş olan deniz düzeyi yükselmesi oranı (hızı), önceki iki bin yıllık dönemdeki ortalama yükselme oranından daha büyüktür (yüksek güvenirlik). Küresel ortalama deniz düzeyi 1901 – 2010 döneminde 19 cm (0.19 [0.17 – 0.21] m) yükselmiştir.
2. Karbon ve Öteki Biyojeokimyasal Döngüler
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, karbondioksit (CO2), metan (CH4) ve diazotmonoksit (N2O) gazlarının atmosferik birikimleri (konsantrasyonları), en az son 800,000 yıllık dönemde hiç olmadığı kadar yüksek bir düzeye ulaşmıştır. CO2 birikimleri, temel olarak fosil yakıt yanması ve ikincil olarak net arazi kullanımı değişikliğinden kaynaklanan salımlar nedeniyle, sanayi öncesi döneme göre % 40 oranında artmıştır. Okyanuslar atmosfere salınan insan kaynaklı karbonun yaklaşık % 30’unu emerek asitlenmiştir.
3. İklim Değişikliğinin Yönlendiricileri (Yöneticileri)
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, toplam ışınımsal zorlama pozitiftir ve iklim sisteminde ısı enerjisinin birikmesine yol açmaktadır. Toplam ışınımsal zorlamaya en büyük katkı, atmosferdeki CO2 birikimlerinde 1750’den beri gözlenen artış tarafından yapılmıştır.
4. İklim Sisteminin Anlaşılması ve Güncel Değişiklikler
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, iklim sistemi üzerindeki insan etkisi açıktır. Bu etki, atmosferdeki artmakta olan sera gazı birikimlerinden, pozitif ışınımsal zorlamadan, gözlenen ısınmadan ve iklim sisteminin anlaşılmasından bellidir.
4.1 İklim modellerinin değerlendirmesi
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, iklim modelleri IPCC AR4’ten bugüne değin gelişmiştir. Modeller gözlenen anakarasal ölçekli yüzey sıcaklığı desenlerini ve onlarca yıllık zaman ölçeklerindeki eğilimleri, 20’nci yüzyılın ortalarından beri gözlenmiş olan daha hızlı ısınma eğilimini ve büyük volkanik püskürmelerden hemen sonra ortaya çıkan soğumayı yeniden üretmektedir.
4.2 İklim sistemi yanıtlarının niceliksel açıklaması
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, gözlemsel ve model sıcaklık değişikliği çalışmaları, iklim geribeslemeleri ve Yerküre’nin enerji bütçesindeki değişiklikler birlikte, geçmiş ve gelecekteki zorlamalara verilen yanıtlar açısından, küresel ısınmanın büyüklüğünde güvenirlik sağlamaktadır.
4.3 İklim değişikliğinin belirlenen kanıtları ve nedenleri
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, insan etkisi atmosfer ve okyanus ısınmasında, küresel su döngüsündeki değişikliklerde, kar ve buzdaki azalmalarda, küresel ortalama deniz düzeyi yükselmesinde ve bazı aşırı iklim olaylarındaki değişikliklerde saptanmıştır. İnsan etkisinin bu kanıtı IPCC 4. Değerlendirme Raporu’ndan (AR4) beri çoğalmıştır. Çok yüksek olasılıkla (% 95 – 100), İnsan etkisi 20’nci yüzyılın ortasından beri (1951 – 2010 döneminde) gözlenen ısınmanın egemen nedeni olmuştur.
5. Gelecekteki Küresel ve Bölgesel İklim Değişiklikleri
IPCC 1. Çalışma Grubu 5. Değerlendirme Raporu’na göre, sera gazlarının sürmekte olan salımları, daha fazla ısınmaya ve iklim sisteminin tüm bileşenlerindeki değişikliklere neden olacaktır. İklim değişikliğinin sınırlandırılması, sera gazı salımlarının önemli ve sürekli azaltılmasını gerektirecektir.
5.1 Sıcaklık
5.2 Okyanuslar
5.3 Buzküre
5.4 Deniz düzeyi
5.5 Karbon ve öteki biyojeokimyasal döngüler
5.6 İklimin kararlılığı ve iklim değişikliği yükümlülükleri
(1): Henüz IPCC AR5 1. Çalışma Grubu (İklim Değişikliğinin Fiziksel Bilim Temeli) Politikacılar İçin Özet Raporu (SPM) ve asıl rapor kamuya açık kullanıma sunulmadığı ve IPCC gözden geçirme ve rapor hazırlama kurallarına göre, SPM şekilleri de henüz denetim ve gözden geçirme sürecinde olduğu için, bu makalede şekillere yer verilmedi.
(2): 2010 yılı başında, aday olduğum IPCC 1. Çalışma Grubu AR5’e başyazarlardan birisi olarak seçilmiş olmama ve bu grubun birinci çalışma toplantısına katılmış olmama karşın, 2011 yılı yazında yaşadığım sağlık ve sonrasındaki özel sorunlar nedeniyle, sürecin ortasında başyazarlıktan çekilmek zorunda kaldım. Sonrasındaysa, aynı çalışma grubuna katkı veren yazar olarak bilimsel katkılarımı sürdürdüm.
Prof. Dr. Murat Türkeş, İklim Bilimci (Fiziki Coğrafya ve Jeoloji – Klimatoloji ve Meteoroloji),
İstatistik Bölümü Bağlantılı Orta Doğu Teknik Üniversitesi
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…