Dünya

Iota Kasırgası’nda yaşamını yitirenlerin sayısı 40’a yükseldi

Orta Amerika’yı ve Kolombiya’yı vuran Iota Kasırgası’nın beraberinde getirdiği yağışlar devam ederken yaşanan can kaybı sayısı 40’a yükseldi.
Birçok bölge ile irtibatın kesildiğini ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer ölü sayısının ilerleyen günlerde artmasını bekliyor.

Kasırganın en çok ölüme yol açtığı ülkeler ise Nikaragua ve Honduras oldu. Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez uluslararası yardım çağrısında bulunarak “Büyük bir felaket durumundayız ve dünyanın ülkemizi yeniden inşa etmemize yardım etmesine ihtiyacımız var” dedi.

Bütün krizler bir arada

Dördüncü kategorideki Iota pazartesi günü Nikaragua’da karaya çıkmış ve iki hafta öncesinde etkili olan Eta Kasırgası’ndan henüz toparlanamamış bölgelere yeni bir darbe indirmişti. Eta Kasırgası da Orta Amerika’da en az 70 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Honduras’taki yetkililer yaptığı açıklamada ülkelerinin halihazırda koronavirüs ve ekonomik krizden müzdarip olduğunu, üstüne art arda gelen kasırgalar ile mücadele etmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Perşembe günü toprak kayması sonucunda enkaz altında kalan iki aileden sekiz kişinin cansız bedenine ulaşılmasıyla yalnızca Honduras’taki ölü sayısı 14’e yükseldi.

Nikaragua’da ise 21 kişi yaşamını yitirdi. Ancak birçok kişi de kayıp olarak ihbar edildi ve bu kişilerden henüz haber alınamadı.

İklim krizi kasırga şiddetini artırıyor

Araştırmalar iklim değişikliğine bağlı yükselen okyanus sıcaklıklarının kasırgaların şiddetini artırdığını söylüyor.

Honduras Başkanı Juan Orlando Hernández yaptığı konuşmada “İklim değişikliğine Orta Amerika sebep olmuyor. Ama gene de en çok biz etkileniyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete