ManşetTürkiye

İnşaat-İş: İşçilere şiddet uygulanıyor

0
YENI HAVALIMANI'NDA CALISAN ISCILER IS BIRAKARAK KALDIKLARI AKPINA KAMPINDA EYLEM YAPTILAR.FOTOGRAF:AKIN CELIKTAS/ISTANBUL,(DHA)

Yeni havalimanı inşaatında insanca yaşam koşulları sağlanması talebiyle eylem yapan işçilere şiddet uygulandığı öne sürüldü. İnşaat İşçileri Sendikası, “İGA yetkilileri işçileri dövüp eylemcileri soruyor” açıklamasında bulundu. Eylemle ilgili haber ve yazılara tepki gösteren sendika, “İşçileri anlamak için bir günlüğüne çalışmak ister misiniz?” önerisinde bulundu.

Üçüncü havalimanında gözaltına alınan yaklaşık 600 işçiden sadece 160’ı serbest bırakılırken, İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yeni bir açıklamada bulundu. Sendika, eylem sonrası baskıların daha da arttığını ve sesini çıkaranların işten atılmakla tehdit edildiğini duyurdu. Sendika ayrıca bazı işçilerin dövülerek, eyleme katılanların isimlerinin istendiğini belirtti.

Sendika işin ehli olmayan, mültecilerin kaçak olarak çalıştırılmaya başlandığı iddiasında da bulundu. Arnavutköy’deki karakolda tutulan işçilerin ise 6 kişilik koğuşlarda 20 kişiden fazla kaldıkları aktarıldı.

‘BİTİME AZ KALA EYLEM NORMAL DEĞİL’ İDDİASINA VİDEOLU YANIT

İnşaat İş’in Facebook hesabından yapılan açıklamada, işçilerin eylemiyle ilgili haberlere tepki gösterildi.

Fatih Altaylı’nın yazısındaki “4 yıl üç aydır o koşullara itiraz etmeyen işçilerin, bitime 5 hafta kala koşulları beğenmeyip ayaklanması doğrusu bana çok mantıklı gelmiyor” iddiası eleştirilen açıklamada, işçilerin 2018’de yaptıkları eylemlerin videosu paylaşıldı.

‘İŞÇİLERİ ANLAMAK İÇİN BİR GÜNLÜĞÜNE ÇALIŞMAK İSTER MİSİNİZ?’

“Yalancı basın, bunu da yazın” başlığıyla yapılan açıklamada, “Yandaş basının iddia ettiği gibi önceki gün başlayan eylemlerin nedeni sudan sebepler değil. Servisler için bu sene başından beri farklı tarihlerde eylemler yapıldı. Barınma, güvenli çalışma ve ücret gasplarına karşı da onlarca farklı eylem yapıldı. Patron medyasının bu eylemleri görmemiş olması onların sorunu” denildi.

Çalışma koşullarının kötü olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kalemini patronlara ve iktidarın hizmetine sunan yazarlar klimalı odalarda, özel şoförlerle işyerinize gidip gelirken sadece üçüncü havalimanındaki işçileri anlamak için bir günlüğüne çalışmak ister misiniz? Sadece bir gün tozu, toprağı, yağmur altında bekletilmeyi ve düşük ücretleri kabul edip çalışabilirseniz, bugünün sonunda hala hayattaysanız, bu eylemlerin meşruluğunu sorgulayabilirsiniz. Bunu yapamayacağız için, yapacağınız tek onurlu şey bizim gerçekliğimiz karşısında susup yerinize oturmanızdır.”

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

İşçilerin yönetime ilettiği 15 maddelik talep listesi şu şekilde:

– Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak. Habersiz işten atılanların işe iadesi

– Servis sorununun çözülmesi

– Yatakhaneler ve lavabo banyo temizliklerin düzenli yapılması, tahtakurusu sorununun çözülmesi

– Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi, aşağılayıcı, ukala gibi davranılması

– Maaşların tamamı hesaba yatırılması, elden maaş ödemesi yapılmaması

– Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenmesi

– İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

– Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

– Basın karşısında maddelerin okunması

– İş cinayetlerinin çözülmesi

– 6 aydır maaş alamayan arkadaşlara memlekette ödemelerin yapılması

– Yatak ve yemek bayram ikramiyesi verilmemesi

– Serviste geçen süre mesai olarak verilsin

– Selim Öztürk Azerbaycanlı ekiplerin başındaki kişi mağduriyet yaratmıştır. İşten atılması

– İşçi kıyafetlerinin verilmesi

CHP’DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı şantiyesinde çok sayıda işçinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan iş bırakma eylemine neden olan işçilerin temel taleplerinin karşılanması, ölümlü iş kazalarında gerçek rakamların ve sorumluların açığa çıkarılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi sundu.

Önergede, çalışma koşullarıyla ilgili gündeme gelen şu noktalara dikkat çekildi:

“Yeni havalimanı inşaatında çalışma mevzuatının amir hükümlerine de aykırı çalışma biçimlerinin ve çalışma koşullarının bulunduğu iddia edilmektedir. İş Kanunu’na aykırı alt işveren uygulamalarının olduğu ve işçilerin haklarının bu tür uygulamalar nedeniyle fiilen uygulanamadığı, ücret ve sosyal güvenlik haklarına yönelik kısıtlamalar olduğu belirtilmektedir. İşçilerin çalışma saatlerinin günlük üst sınır olan 12 saatin ve haftalık 45 saatin üzerinde olduğu, buna karşılık fazla çalışma ücreti ve diğer izin haklarının da verilmediği iddialar arasındadır. İşçilere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili ikincil mevzuatı gereğince sağlanması gereken koruyucu ekipmanların verilmediği ve zorunlu önlemlerin alınmadığı da ileri sürülmektedir.

Uluslararası İşgücü Kanunu’na aykırı olarak yabancı kaçak işçilerin niteliksiz işlerde çalıştırıldığı, doğaya ciddi zararlar verildiği, hafriyatların yüklenmesi, taşınması ve dökülmesi esnasında mevzuata aykırı bir biçimde doğal yaşamı da tahrip eden bir yöntem uygulandığı ve gerekli teftişlerin yapılmadığı 2014 yılından bu yana çeşitli kereler kamuoyu gündemine gelmiştir.”

İGA, yeni havalimanını 25 yıl işletecek Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından 7 Ekim 2013’te kuruldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.