İklim KriziManşetUlaşım

İngiltere’den New York’a bir uçuş ekonomiye 3 bin dolardan daha pahalıya mal olabilir

0

Yeni yayınlanan bir rapora göre İngiltere’den New York’a yapılacak bir uçuş, iklim krizinin etkileri nedeniyle uzun vadede küresel ekonomiye 3 bin dolardan daha pahalıya mal olabilir.

Araştırmacılar söz konusu çalışma için iklim krizinin ekonomik maliyetini incelediler. Sonuçlarda bu yüzyılda küresel gayri safi yurtiçi hasıladan yaklaşık yüzde 37’lik bir kesinti olacağını buldular. Bu oran Büyük Buhran döneminde yaşanan kesintinin iki katına denk geliyor.

Buradan yola çıkarak yayılan her bir ton karbondioksit için küresel ekonminin yüzyıl sonunda 3 bin dolar daha kötü olacağını tahmin ettiler.

‘Isınmanın maliyeti çok daha yüksek’

Araştırma, Cambridge Üniversitesi, University College London ve Imperial College London‘dan uzmanların yanı sıra İsviçre, Almanya, ABD ve Avusturya‘dan uluslararası ortaklar tarafından yürütüldü.

The Guardian’da yer alan habere göre yazarlar çoğu tahminde yangınların, sellerin, kuraklıkların ve iklim krizinin diğer etkilerinin ekonomik büyümeyi etkilemediğini varsaydıklarını ancak “aksi yönde kanıtlar bulunduğunu” söylediler.

University College London’dan Dr. Chris Brierley, “İklim değişikliği, Kuzey Amerika’daki son sıcak hava dalgası ve Avrupa’daki seller gibi zararlı olayları çok daha olası kılıyor. Ekonomilerin aylar içinde bu tür olaylardan kurtulacağını var saymayı bırakırsak, ısınmanın maliyeti belirtilenden çok daha yüksek görünüyor” dedi.

Brierley açıklamasının devamında “İklimin ekonomik büyümeyi nasıl değiştirdiğini daha iyi anlamamız gerekiyor, ancak küçük uzun vadeli etkilerin varlığında bile emisyonları azaltmak çok daha acil hale geliyor” ifadelerini kullandı.

‘Ülkelerin çabalarına bağlı’

Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü ve Imperial College London’dan Jarmo Kikstra, ekonomik etkinin ülkelerin emisyonları azaltarak iklim kriziyle savaşmak için ne kadar hazır olduğuna bağlı olacağını söyledi.

Delaware Üniversitesi ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndan Dr. James Rising ise şunları söyledi: “İklim değişikliğinin riskleri hakkında ne kadar çok şey bilirsek, o kadar acil eylem olur. Her yıl iklim değişikliğiyle bağlantılı daha fazla doğal afet gördük ve küresel net sıfır emisyon elde edene kadar durum daha da kötüleşmeye devam edecek.

Bu çalışmada ileriye doğru atılan büyük adımlardan biri, yalnızca sıcaklıktaki ortalama değişikliklerden ziyade, maliyet tahminlerinde doğal afetler veya iklim değişkenliği risklerini yakalamaya başlamaktır.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.