DünyaDoğa MücadelesiManşet

İngiltere’de tren yoluna karşı mücadelenin simgesi 250 yıllık armut ağacı kesildi

0
Fotoğraf: HS2 Rebellion

İngiltere’de Batı Midlands bölgesinde yer alan 250 yaşındaki yabani armut ağacı HS2 hızlandırılmış tren hattına yol açmak için kesildi.

Birmingham ile Londra‘yı birbirine bağlayacak olan HS2 isimli tren yolu hattı için daha önce de kesilmesi gündeme gelen ağaç, daha büyük çevresel zarara neden olacağından endişelenilerek HS2’ye karşı başlatılan protestoların da odak noktası haline gelmişti.

Bahsi geçen yüksek hızlı hat, maliyeti, çevreye vereceği zarar ve kırsal alanlardan geçmesi planlanan güzergahı nedeniyle eleştiriliyor.

Fotoğraf: Mike Garratt, Creative Commons

‘Kesilmesini görünce perişan oldum’

BBC’nin aktardığına göre bölgede doğup büyüyen yerel bir sanatçı olan Sarah Morgan, sabah köpeklerini gezdirirken işçilerin ağacın dallarını kesmeye başladığını fark etti.

“Kesilmesini bekliyorduk ama gerçekten kesildiğini görünce tamamen perişan oldum” diyen Morgan, armut ağacı altında defalarca kez piknik yaptığını da söyledi.

İlçedeki pek çok kişi gibi, on yıldır Güney Cubbington ormanında kesilen ağaçlara karşı kampanya yürüten sanatçı, “Epey gözyaşı döktüm. Bunu görmek çok üzücü. Kesimi durduracak bir şey olması için dua ediyordum” diye konuştu.

‘O ağaç çok şeyi temsil ediyordu’

Ağacın kesilmemesi için sürdürülen kampanyada yer alan ve yakınlarda yaşayan öğretim görevlisi Charlotte Griffin ise kesim için “kesinlikle kahredici” yorumunu yaptı:

O ağaç çok şeyi temsil ediyordu. Halkın büyük bir parçasıydı, bir semboldü, bir simgeydi. Tıpkı mahallenizde ünlü bir heykel veya bina olması gibi bir şeydi. Bu mirasın, peyzajın ve biyolojik çeşitliliğin kaybıdır. Dürüst olmak gerekirse kalbim kırıldı. Sözün bittiği yerdeyim.

20 bin kişi dilekçe imzalamıştı

Ağacın kesimini durdurmak ya da bir başka yere taşınması için hazırlanan bir dilekçeyi 20 binden fazla kişi imzalamıştı.

Ancak Ulaştırma Bakanlığı dilekçeye, “HS2 Ltd, ağacı kaldırmamak için olası tüm seçenekleri araştırdı. Ancak yaşı ve durumu nedeniyle ağacın kesilmesi kaçınılmazdı” cevabını verdi.

Ağaçtan kesilen dallarla 40’tan fazla yeni ağacın yetiştirileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanlığı, yeniden büyüyen fidanların yöreye dikileceğini ifade etti.

Yerel halk da ağacı hatırlamaları için bazı kerestelerin bağışlanmasını talep etti. Morgan, “Ne kadar kampanya yaparsak yapalım, HS2 hala ilerlemeye devam ediyor. Bir gün bunun durmasını umuyoruz” diye konuştu.

2015’te yılın ağacı seçildi

“Cubbington Armutu” olarak da anılan ağaç Woodland Trust tarafından yapılan bir ankette 2015 yılında İngiltere’nin en iyi ağacı seçilmişti.

The Ecologist’in aktardığına göre Woodland Trust’tan Luci Ryan “Onu kurtarmak için uzun bir mücadeleye rağmen HS2’nin tarihi Cubbington Armutunu düşürmesinden dolayı şok olduk ve üzüldük” dedi.

Ryan, “HS2’ye Cubbington Armut Ağacı’nın aslında içi boş olduğu için kesilmesi ve taşınmasının komplikasyonları hakkındaki endişelerimizi söylediğimizde, bize bunun kesilip ölü odun olarak kullanılacağını söylemelerine şaşırdık” ifadelerini kullandı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.