LGBTİ+DünyaManşet

İngiltere’de plazma bağışlayacak erkeklere üç ay başka erkekle ilişkiye girmemiş olma şartı

0

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti, (NHS) koronavirüsü atlatan ve plazma bağışında bulunmak isteyen eşcinsel ve biseksüel erkeklerin bağış yapmalarının engellendiği yolundaki haberleri doğruladı.

Başkent Londra‘daki Guys and St Thomas Hastanesi doktorları virüsü geçirmiş bağışçıların plazmalarını hastaların tedavisinde kullanıyor, ancak
bağışçı olmak isteyen erkekler için bir koşul var: Son üç ay içinde başka bir erkekle birlikte olmamış olmak.

‘Şimdilik kılavuza uyacağız’

NHS’nin Kan ve Bağış kılavuzunda yer alan bu düzenlemenin kaynağı, 1970 ve 1980’li yıllarda tedavisi bulunamamış olan HIV‘e karşı alınan kısıtlamalar ve önlemler. Ancak bugün tedavi gören HIV+’ların kanında virüs belirlenemiyor ve bu yüzden de bulaşmıyor. Dolayısıyla düzenlemenin bugünün gerçeklerine uymadığı söylenebilir.

Independent’a konuşan bir NHS sözcüsü konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

Kılavuz donörün ve alıcının sağlığını korumamız için bize yol gösteren bir araç. Ve güncel versiyonu, bize başka bir erkekle ilişkiye girmiş bir erkeğin donör olmadan önce üç ay beklemesi gerektiğini söylüyor.

‘Destek olmak isteyen eşcinseller ve biseksüeller adına üzücü’

Öte yandan salgınla mücadelede LGBTİ+ örgütleriyle birlikte çalışıldığını söyleyen sözcü, plazma bağışıyla ilgili daha dar kapsamlı bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi.

LGBTİ+ hakları örgütü Stonewall‘un yöneticisi Laura Russell ise “Bu, koronavirüs salgını karşısında verilen mücadeleye destek olmak isteyen eşcinsel ve biseksüel erkekler adına gerçekten üzücü” diyerek, düzenlemenin  kişilerin cinsel yönelimi üzerinden değil, her birey üzerinden ayrıca değerlendirme yapılmasına olanak verecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.