Bilim-TeknolojiManşet

İngiltere’de elektrikli cihazlar için geri dönüşüm projesi

0

Rebecca Smithers’ın The Guardian’da yayınlanan haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Bahar Baştüzel‘in çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Ellinin üzerinde şirket, İngiltere hükümeti tarafından desteklenen, kullanılmayan elektrikli cihazların yenileştirilme ve yeniden satışı projesine imza attı.

Salı günü açıklanan İngiltere Ulusal Girişim Planı’nın bir parçası olarak, tüketiciler ellerinde bulunan kullanmadıkları elektrikli cihazları peşin para karşılığında satıcılara geri vermeye teşvik edilecekler.  Bu malların yenileştirmesi ve yeniden satışı sağlanacak.

Old computers at recycling depot : Consumers offered cash for old gadgets in new recycling scheme

Elektronik atıkları değerlendirmeye yönelik devlet destekli bu plan, 51 firma ve organizasyon tarafından destekleniyor.

İngiltere’deki evlerde yaklaşık 1 trilyon pound değerinde,  takastan sonra muhtemel pazar değeri 3 trilyon pound’a ulaşabilecek, kullanılmayan ama belirli bir ticari değere sahip elektrikli ve elektronik cihaz bulunduğu tahmin ediliyor.

Devlet Atık Danışmanlık Birimi Wrap, sadece eski televizyonların takasının teşvik edilmesinin bile Birleşik Krallığın gayri safi milli hasılasına 2020 yılına kadar senede 750 milyon pound katkısı olacağını söyledi. Projeye imza atan şirketler ise İngiltere’deki televizyon satışlarının %66’sını temsil ediyor.

Tüketicilerin yarısından çoğu (%55’i), kullanılmış ama kaliteli marka ürünlerini, bilinen tanınmış bir bayiden alabileceklerini belirtirken, Wrap araştırmacıları tüketicilerin üçte ikisinin kullanmadıkları elektrikli cihazları memnuniyetle takas edebileceğini açıkladı.

Wrap’in CEO’su Dr. Liz Goodwin “Şirketlerle birlikte ekonomiye ve tüketiciye fayda sağlamak için ürün ve hizmetleri en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Elektrikli ve Elektronik Cihaz Sürdürülebilirlik Eylem Planı (ESAP) ve diğer platformlarla birlikte yeni anlayışlar ve en iyi uygulama uzmanlıklarını paylaşarak, takas planı benzeri iş modellerinin önümüzdeki 3-5 yıl içinde gerçekleşeceğine inanıyoruz’’ dedi.

ESAP’a imzasını atan 51 şirketin eylem planı şunları içeriyor: Bu ​​tür geri alma ve satma benzeri yeni iş modellerini uygulamak, ürün dayanıklılığını uzatmak ve yeniden kullanım ve geri dönüşüm ile bu ürünlerin daha fazla değerler kazanmasını sağlamak.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Rebecca Smithers

Yeşil Gazete için çeviren: Bahar Baştüzel

(Yeşil Gazete, Guardian)

You may also like

Comments

Comments are closed.