Kategoriler: Dünya

İngiltere Parlamentosu Filistin’i tanıdı

İngiliz Parlamentosu, Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 12’ye karşı 274 oyla kabul etti. Ancak Birleşik Krallık’ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıdığı için karar sembolik bir anlam taşıyor.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, “Hükümetin Filistin Devletini tanımasına” ilişkin önergeyi dört saat görüştü. Muhalefetteki İşçi Partisi’nin Filistin’in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından hazırlanan, “Parlamento, hükümetin İsrail devletinin yanı sıra Filistin devletinin tanınması gerektiğine de inanıyor” başlıklı önerge, görüşmelerin ardından oylandı.

274 milletvekili kabul oyu kullandı. Önerge hakkında, 12 milletvekili ret oyu verdi.

Birleşik Krallık’ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor. Ancak kararın uluslararası etkilerinin olması ve İngiliz hükümetini, Filistin devletini tanıması için baskı altına sokması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile koalisyon hükümetini oluşturan Muhafazakar ile Liberal Demokrat Partilerin bakanları önergeyle ilgili çekimser kalmayı tercih etti. Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti’den bazı milletvekilleri ise “Ortadoğu sorununda iki devletli anlaşmaya ve barışa ulaşılmadan, sınırları belli olmayan Filistin’in devlet olarak tanınamayacağını” savundu.

İsveç bu ay başında Filistin’i tanıma kararı almıştı. Dünyada 130’dan fazla ülke Filistin’i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.

(Al Jazeera)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi