ManşetMedya-İnternet

İngiliz hükümetinden Guardian’a “Snowden” uyarısı

0

ABD’li muhbir Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeleri yayınlayan başlıca medya kuruluşu olan Guardian, İngiliz hükümetinin tehdidi altında. Gazete, İngiliz hükümetinin kendilerini gizli belgeleri yok etmedikleri ya da yetkililere teslim etmedikleri takdirde yasal işlem başlatmakla tehdit ettiğini söylüyor.

Gazetenin web sitesinde Pazartesi editör Alan Rusbridger tarafından kaleme alınan yazıda, bir ay önce Snowden belgelerine dayanarak yayınlanan birkaç haberden sonra, İngiliz bir yetkilinin “Dalganı geçtin. Şimdi belgeleri geri istiyoruz,” dediğini öne sürdü.

Rusbridger, bunun ardından iki “güvenlik uzmanı”nın Guardian’ın Londra bürosuna geldiğini aktardı. Hükümet yetkilileri, binanın bodrum katında Snowden’ın verdiği belgeleri içeren bilgisayarların Guardian çalışanları tarafından paramparça edilmesini seyretti.

Rusbridger, İngiliz yetkililere gazeteciler arasındaki “uluslararası işbirliği”nin doğası gereği, medya kuruluşlarının “en hoşgörülü yasal ortamdan fayda sağlama” imkanlarının olduğunu ve bu yüzden Guardian’ın “haberlerini Londra’dan yapmak zorunda olmadığını” söyledi.

David Miranda ve Glen Greenwald

Rusbridger’ın açıklamasının ardından, Snowden’ın elindeki belgelerin büyük bir kısmını açıkladığı Guardian yazarı Glen Greenwald’ın partneri David Miranda terörizmle mücadele yasası kapsamında Heathrow havaalanında gözaltına alındı. Gözaltında tutulduğu dokuz saat boyunca Miranda’nın avukatla görüşmesine izin verilmedi. Salıverildiğinde ise dizüstü bilgisayarı, flaş bellekleri ve cep telefonuna el konuldu.

Rusbridger, bilgisayarlar yokedilmeden önce, İngiliz yetkililerle yaptığı toplantılarda, hükümetin taleplerine boyun eğerse, Guardian’ın gazetecilik görevini yerine getiremeyeceğini söylediğini açıkladı.

Guardian’ın hükümetin tehdidini açıklama kararı ve İngiltere dışında da Snowden’ın belgelerini açıklamaya devam edebileceğini belirtmesinin ardından İngiliz yetkililer Miranda’nın terörizmle mücadele yasası kapsamında gözaltına alındığını doğrularken; Brezilya hükümeti Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada İngiltere’nin terörle mücadele yasasının gayrimeşru olduğunu söyleyerek gözaltıyı kınadı. Brezilya vatandaşı olan Miranda, partneri Glen Greenwald ile birlikte Rio de Janeiro’da yaşıyor.

Haber: Özde Çakmak

(Yeşil Gazete, Reuters, Guardian)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.