COP25İklim KriziManşet

IMO: Deniz taşımacılığı sıfır karbon hedefliyor

0

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) deniz taşımacılığından kaynaklı emisyonların azaltımına dair son çalışmasını BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nda (COP25) sundu. Önümüzdeki yıllar için stratejisini açıklayan IMO, seragazı emisyonlarını acil bir şekilde azaltma ve en kısa sürede sıfırlama taahhüdünde bulundu.

IMO, konferansta Deniz Çevre Koruma Komitesi’nin (MEPC) yeni gemiler için enerji verimliliği tasarım gerekliliklerini güçlendirecek taslak değişiklikleri onayladığını açıkladı. Düzenlenen profesyonel çalışma grubu toplantısında da, mevcut gemilerin karbon yoğunluğunu azaltmayı amaçlayan çeşitli teklifleri değerlendirmeye aldı. Önümüzdeki yıl mart-nisan aylarında gerçekleşecek bir sonraki meslek grupları ve MEPC toplantılarında, somut teklifler ile ilgili önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Sera gazı emisyonları azaltılacak

IMO, uluslararası deniz taşımacılığının dünya için vazgeçilmez ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı destekleyecek hayati bir endüstri olduğunu açıkça ortaya koymayı hedefliyor. Örgüt aynı zamanda, uluslararası ticaret yapan gemilerden kaynaklanan seragazı emisyonlarına yönelik çalışmalar için uygun uluslararası kuruluş olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Deniz taşımacılığından kaynaklanan seragazı emisyonlarını azaltma çalışmalarına ek olarak IMO, Londra Sözleşmesi ve Londra Protokolü aracılığıyla, deniz çevresinin korunmasını sağlamak adına denizin dibindeki jeolojik oluşumlarda ve deniz jeomühendisliğinde karbon yakalama ve depolamayı da içeren iklim değişikliğini azaltma teknolojilerini denetliyor.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.