ManşetKültür-Sanat

İlyada Destanı’nı bir de Briseis’den dinleyin!

0

İlyada ve Odysseia destanlarının yeniden yorumlandığı “Ben, Kirke” ve “Akhilleus’un Şarkısı”ndan sonra, zincirin üçüncü halkası da İthaki Yayınları’ndan çıktı: Pat Barker’dan “Kızların Suskunluğu / Silence of the Girls.

Seda Çıngay Mellor’un çevirisiyle 19 Haziran’da raflarda yerini alan roman, Guardian tarafından “21. yüzyılın en iyi 100 kitabından biri” olarak seçildi. Meşhur olaylar ve mitolojik isimlerin yeniden hayat bulduğu kitapta, yazar Barker, Troya Savaşı’nı Akhilleus, Odysseus ve Agamemnon gibi intikam peşindeki erkeklerin değil, onların gölgesinde kalan bir kadın olan Briseis’in gözünden anlatıyor. 

Kitabın tanıtımında, şu ifadeler yer alıyor: 

Kızların Suskunluğu, Briseis’in hayal ettiği yeni şarkı: Savaşın kadınlar için ne anlama geldiğini anlatan bir anlatı… Ama bu hikâye savaşın nasıl şanlı olduğunu, erkeklerin ne kadar cesurca çarpıştığını anlatmayacak… o defalarca yapıldı. Hayır, bu, tarihte unutulmaya zorlananların hikâyesi. Yine de unutulmayacağız, yıllar sonra bile anneler çocuklarına Troya şarkılarını söyleyecek, biz de onların rüyalarından eksik olmayacağız… kâbuslarından da.”

Pat Barker hakkında

1943’te doğan İngiliz yazar Pat Barker, Man Booker ve Guardian ödüllerine layık görülmüş Regeneration Üçlemesi’yle edebiyat dünyasında önemli bir yer edindi. Eserlerinde genellikle savaş, hafıza, travma ve hayatta kalma gibi konulara değinen yazar, dolaysız, lafını sakınmayan üslubuyla dikkat çekti. Son romanı Kızların Suskunluğu (2018) ile kariyerinin son döneminde yeni bir zirve yaşayan Barker, bu kitapla Women’s Prize ve Costa Kitap Ödülü’ne aday gösterildi, Guardian’ın seçtiği 21. Yüzyılın En İyi 100 Kitabı listesinde kendine yer buldu. Yazar, Durham’da yaşamını sürdürüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.