Çin’in geliştirdiği koronavirüs aşısının Faz 3 deneyleri Cerrahpaşa’da da başladı

Çin'de geliştirilen aşının FAZ 3 çalışmalarına Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bugün başlandı. Aralarında sağlık çalışanlarının da olduğu 400 gönüllüye, aşının ilk dozu yapılıyor.

Koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşı çalışmaları kapsamında Çin‘de geliştirilen aşının Faz3 çalışmalarına katılan Türkiye‘de, Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde de gönüllülere aşı denemeleri başlatıldı.  İlk uygulaması yapılan kişi ise fakültede hasta bakıcı olarak çalışan 53 yaşındaki Asım Baştürk. Ancak Baştürk’e yapılan uygulamanın gerçek aşı mı, plasebo (boş aşı) mu olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Faz 3 çalışmalarından olumlu sonuç alınması halinde aralık ya da ocak ayı gibi tüm dünyada aşılamaların başladığı bir sürece girileceğini söyledi.

‘Çalışmalardan umutluyuz’

Dünyanın farklı yerlerinde farklı ırklar üzerinde de Faz 3 aşı çalışmalarının sürdüğünü belirten Tabak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İlk gönüllümüze aşımızı gerçekleştireceğiz. Genellikle kabul edilen yüzde 50’nin üzerinde etkinlik varsa, o aşı onay alır anlamına gelir. Umutlu muyuz? Evet. Çünkü hastalarımızın yüzde 97’si iyileşmekte. Demek ki immün sistem bu işi kontrol altına almakta. Zaten yüzde 80’i ufak tefek belirtilerle geçirmekte. 10’uncu gün civarında yakınmaların başladığı bulaştırıcılığı ortadan kalkmakta. Hastalığa yakalananlardan çok az sayıda kişi ikinci kez hastalığa yakalanması söz konusu. Koruyucu antikorlar bu işi kolaylaştırmakta. Sevindirici tarafından biri tüm aşı çalışmalarında FAZ 1 ve FAZ 2 başarılı geçtiği için FAZ 3’e erişilmiştir.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise pandeminin sonlanabilmesi için iki etken olduğunu söyledi. Tabak, bunlardan birinin toplumdaki koruyucu ankitorun yüzde 50’nin üzerinde çıkması olduğunu ikincisinin ise aşı çalışmaları olduğunu anlattı.

İlk uygulama Hacettepe’de yapılmıştı

Çin aşısının Faz 3 çalışması için ilk gönüllü uygulaması 16 Eylül’de  Hacettepe Tıp Fakültesi’nde üç sağlık çalışanına yapılmıştı. 

Fakültede klinik çalışmasını yürüten Prof. Dr. Murat Akova, 13 bin kişinin hedeflendiğini, ilk aşamada ön planda ve riskli olan 1200 sağlık çalışanına aşının uygulananacağını söylemişti. Akova, “Bunu da ikiye böleceğiz ve yarısına boş aşı (plasebo) yarısına da yine Covid-19 aşısını yapacağız ki aşının etkili olup olmadığını görelim” demişti. 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İzmir’de JES projesinin ÇED toplantısına halk engeli: İncire, üzüme ihtiyacımız var

Yargı kararları ve iptallere rağmen 4. kez İzmir-Aydın sınırında JES için ÇED başvurusu yapan şirket temsilcileri protesto edilen halkın katılımı toplantısına gitmedi.

Açık Radyo’nun karasal yayını kesildi: Tophane’de buluşma çağrısı

RTÜK'ün kararıyla, karasal yayını bugün kesilecek olan Açık Radyo çalışanları herkesi bu akşam Tophane'deki radyo binası önüne çağırdı.

IEA: Jeopolitik gerilimler temiz enerji ihtiyacını güçlendiriyor, daha fazla yatırıma ihtiyaç var

IEA'nın Dünya Enerji Görünümü 2024 raporuna göre, Çin'in domine ettiği yenilenebilir enerjideki rekor büyümenin fark yaratabilmesi, fosil yakıtlardan hemen vazgeçilmesine bağlı.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Muğla-Karacasöğüt Koyu’na yat limanı için açılan ‘ÇED davası’na şirket katılmadı

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na yapılmak istenen marina için verilen ÇED olumlu kararına dava açan Muğlalılar, kamu vicdanını rahatlatacak bir karar beklediklerini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR