ManşetDünyaSağlık

İlk kez vahşi bir hayvanda Omicron varyantı tespit edildi

0

New York‘un Staten Island ilçesinde yakalanan 131 geyikten alınan kan ve bazı burun sürüntü örnekleri, geyiklerin yaklaşık yüzde 15’inin virüs antikorlarına sahip olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları, New York Şehri Parklar ve Rekreasyon Departmanı ve Beyaz Buffalo Koruma Grubu’nun ortak çalışmasından yola çıkarak bulgunun hayvanların daha önce koronavirüs enfeksiyonlarına sahip olduğunu ve yeni varyantlarla tekrarlanan enfeksiyonlara karşı savunmasız olduklarını öne sürdü.

‘Yeni mutasyon endişelerini artırdı’

Reuters’den Barbara Goldberg’in haberine göre;  önde gelen bir araştırmacı dün yaptığı açıklamada, New York’taki ak kuyruklu geyikte Omicron varyantının tespit edilmesinin, Amerika Birleşik Devletleri‘nde 30 milyonu bulan türün yeni bir koronavirüs varyantına ev sahipliği yapabileceği endişelerini artırdığını söyledi.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Veteriner Mikrobiyoloğu Suresh Kuchipudi, “Virüsün bir hayvan popülasyonunda dolaşımı her zaman insanlara geri dönme olasılığını artırır, ancak daha da önemlisi virüsün yeni varyantlara dönüşmesi için daha fazla fırsat sağlar” dedi.

‘Aşının değiştirilme ihtimali ortaya çıkabilir’

Kuchipudi, “Virüs tamamen mutasyona uğradığında, mevcut aşının korumasına yanıt vermeyebilir. Bu nedenle aşıyı tekrar değiştirmek zorunda kalırız” ifadelerini kullandı.

Araştırmayla birlikte Omicron ilk kez bir vahşi hayvanda tespit edilmiş oldu. ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre, hayvanların virüsü insanlara bulaştırdığına dair bir kanıt bulunmuyor.

USDA daha önce köpekler, kediler, kaplanlar, aslanlar, kar leoparları, su samurları, goriller ve vizonlar dahil olmak üzere hayvanlarda COVID-19 tespit edildiğini bildirmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.