İliç faciasında altı kişi daha tutuklandı: Anagold Türkiye müdürü de aralarında

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nin liç sahasında meydana gelen faciayla ilgili yeni bilirkişi raporu yayımlandı.

Raporda, olay için ‘iş kazası’ denilirken Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin aralarında olduğu 13 kişi, asli kusurlu sayıldı. Ayrıca Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer de bilirkişilerce asli kusurlu bulundu.

‘Proje doğru yapılmadı’

Beş işçinin hala siyanürlü toprak altında olduğu İliç’te bilirkişiler ikinci kez rapor hazırladı. Dokuz kişinin hayatını faciada, asli kusurlu bulunan; ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer ile 13 kişinin yanı sıra 26 kişi de tali kusurlu olarak belirlendi.

Raporda özetle şu ifadelere yer verildi:

“Olayın meydana gelmesinde proje yönetim mekanizmasının doğru şekilde kurulmamış olmamasının, faz4B olarak kapasite artışına gidilmiş olmasının ve hazırlanan projelerdeki tasarım hatalarının bulunmasının, işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takip edilmesinin, uyarı sistemlerinin yetersiz olmasının ve çatlakların uyarı vermesi sonrası olayın etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak sistemin bulunmamasın etkili olduğu…”

Araştırma Komisyonu’nun İliç’teki incelemesi sonlandı: Bakanlıklar topu taca attı
Çevre Bakanlığı’ndan İliç itirafı: Denetim boşluğunu yeni fark ettik, şirket kendini denetlemeli!
İliç’le ilgili komisyon görüşmeleri başladı: ‘Çok büyük ve hayati eksiklikler var’
CHP’den İliç raporu: Anagold’un altı işletme ruhsatı hala iptal edilmemiş!

‘Asıl sorumlu SSR Madencilik, Anagold yetkilileri asli kusurlu’

Ayrıca olayın çevre kirliliğine de neden olduğu belirtilen raporda, tasarım ve projelendirme aşamasında yığın liçin duraylılık analizinde hazırlanan raporlarda meri mevzuatlarının gerekliliklerini sağlayacak veri sertlerinin kullanılmadığı, Maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği ifade edildi.

Asli sorumlu olarak SSR Madencilik Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse gösterildi. Asli kusurlular arasında ise Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ile operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendislerden oluşan 13 kişi yer aldı.

Rapor üzerine Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve mühendis İshak Aslan tutuklandı.

Raporda, kazanın çevre kirliliğine de neden olduğu belirtildi. Tasarım ve projelendirme aşamasında yığın liçin duraylılık analizlerinde mevzuat gerekliliklerinin karşılanmadığı ifade edildi. Maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği de raporda vurgulandı.

Bilirkişi raporunda ayrıca, proje yönetimindeki eksiklikler, tasarım hataları ve yetersiz denetim sistemlerinin kazaya yol açan başlıca faktörler olduğu belirtildi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi