EnerjiManşet

‘İklimi nasıl pişirdik’: Kömür Atlası’nın Türkiye raporu yayımlandı

0

Uluslararası versiyonu Heinrich Böll Vakfı tarafından 2015 yılında yayımlanmış olan Kömür Atlası, Türkiye’den makaleler ile zenginleştirilerek yayımlandı.

Editörlüğünü gazeteci Filiz Yavuz’un yaptığı Kömür Atlası’na ilişkin Türkiye’nin Kömür Gerçeği ve Kömür Atlası’ndan Örnekler başlığıyla panel düzenlendi. Panele Kemerburgaz Üniversitesi EÇAM Müdürü Doç Dr. Sevil Acar, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz ve BirGün gazetesi yazarı Özgür Gürbüz konuşmacı olarak katıldı.

Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen panelde, Doç. Dr.Sevil Açar, Türkiye’deki kömür teşviğini anlattı. Prof. Levent Kurnaz ise, ‘temiz kömür’ konusunda sunum yaptı. Gazeteci Özgür Gürbüz’ün sunum yaptığı konu ise, enerji dönüşümü hakkında oldu.

“Ekonomi ne kadar büyüyorsa, enerji talebi de o kadar büyüyor. Bakanlik tarafından açıklanan talep verilerine hiçbir zaman ulaşılamıyor. Kullanım, talep verisinden hep daha az oluyor.” diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Sevil Açar’ın Türkiye’deki kömür teşviğine ilişkin verdiği bilgiler şöyleydi:

“Kömür endüstrisi, kömür fiyatlarını düşük tutmak için halkın vergilerini kullanıyor. Ayrıca iklim değişikliği ya da hastalıkların yol açtığı ek maliyetleri tazmin etmeye de çalışmıyor.

“Artan kömür ithalatı ve azalan linyit üretimi de göz önüne alındığında, Türkiye’nin ‘yerli kaynakları teşvik’ stratejisinin maliyeti tekrar düşünülmeli.

Türkiye, fosil yakıtlara, özellikle de kömüre ve kömürden elektrik üretimine teşvik vermeye devam ediyor. Mevcut 25 kömürlü santrale ek olarak, 70’in üzerinde yeni santral planlanıyor.”

Prof. Levent Kurnaz, temiz enerji konusunda konuştu. “Türkiye’deki sorun enerji açlığı değil kötü teknoloji.” diyen Kurnaz, şu örneği verdi:
“Türkiye’de herkes A+ buzdolabı yerine A+++ buzdolabı kullansa Yatağan termik santrali kapanır.”
Temiz kömür diye bir şey olmadığını belirten Kurnaz, “Kömür lobisi, bizim kömürümüz temiz diye bir şey ortaya attı. Temiz kömür diye bir şey yok. Parçacık ve kükürtdioksiti engellediklerinde temiz olduğu belirtiliyor ancak karbondioksit salınımını engellemek mümkün değil.” diye konuştu.

Gazeteci Özgür Gürbüz, hükümetin kömür teşviği ile enerjide dışa bağımlılığı azaltacağına dair söylemlerinin gerçekçi olmadığına vurgu yaptı. Enerjide dışa bağımlılığın 2001 yılında yüzde 61 oranında olduğunu ifade eden Gürbüz, şimdi ise bu oranın yüzde 75’e yükseldiğini ifade etti. Gürbüz, “Cumhuriyet tarihindeki en büyük dışa bağımlılık oranı ortadayken kendilerini yalanlamış oluyorlar.” dedi.

Almanya ile Türkiye’nin petrol ve doğalgaz kaynaklarındaki kısıtlılık bakımından benzer durumda olduğuna da değinen Gürbüz, “Almanya ile Türkiye, petrol ve doğalgaz kaynağı kısıtlılığı açısından aynı durumda. Ama Almanya, daha az enerjiyle Türkiye’ye göre kat kat büyük olan sanayisini işletmeyi başarıyor.” ifadelerini kullandı.

Gürbüz, İsveç ve Danimarkan’nın enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerjiye geçiş hedefinin olduğunu kaydederek, İsveç’in 2040’a, Danimarka’nın ise 2035 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş hedefi olduğunu da sözlerine ekledi.

(Can Bursalı – Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.