İklim KriziManşetTarım-Gıda

İklimi değişen Artvin’de erken kiraz hasadı

0
Fotoğraf: Nusret Durur/DHA

Türkiye sınırları içinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden Çoruh üzerinde yapılan barajlarla iklimi değişen Artvin‘in Yusufeli ilçesinde kiraz hasadına erken başlandı.

İlçede, Bayburt‘un Mescit Dağları‘ndan doğup Artvin‘den geçerek Gürcistan‘ın Batum kentinden Karadeniz‘e dökülen ve dünyanın akış hızı en yüksek nehri özelliğini taşıyan Çoruh Nehri üzerinde yapılan barajlar nedeniyle artık karasal ile Akdeniz ikliminin karışımı yaşanıyor.

Baraj ile su altında kalacak

Yusufeli Barajı nedeniyle su altında kalacak ilçe merkezi, yeni yerleşim alanına taşınacak bölgedeki tarım arazilerinde, her türlü meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılabiliyor.

İlçede pirinç, zeytin, uzun dut, domates, kavun, karpuz, salatalık, ceviz, kiraz, kayısı, şeftali ve üzüm yetiştiriliyor.

Fotoğraf: Nusret Durur/ DHA

‘Hasat döneminde değiliz’

Ahalt ve Ayvalı mahallelerinde de üreticiler, olgunlaşan kirazda hasada başladı. Kilosu 25 ile 30 TL’den satılan kirazlar Erzurum, Kars, Rize ve Trabzon gibi illere gönderilecek.

Kiraz üreticisi Veysel Yiğit, DHA’ya yaptığı açıklamada “Aslında hasat döneminde tam değiliz ama kirazlar toplanmaya başlandı. Bir hafta sonra hasat dönemi de tam anlamıyla başlar. Geçen sene bu dönemde kiraz toplanmıştı hatta bitmişti. Ama bu sene hava soğuktu ve çiçekler geç açtı. Onun için de kirazlar geç olgunlaştı” dedi.

Taşınmadan önceki son kirazlar

Durmuş Yazıcı da, “Kiraz mevsimi başladı, biz de topluyoruz. Kilosu 25 ile 30 TL arasında değişiyor. Bizler de toplamaya başladık, iftardan sonra yiyeceğiz. Ayrıca marketlere de satıyoruz” dedi.

Baraj inşaatı nedeniyle ilçelerinin taşınacağını anımsatan Yazıcı, “Yeni ilçe merkezine taşınmadan artık son kirazlarımı topluyoruz. Bahçemiz de sular altında kalacak, seneye nasip olur mu bilmiyoruz” diye konuştu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.